Soluționarea conflictelor, litigii comerciale sau partajarea averii, poate fi obținută mai eficient cu serviciile de mediere
Soluționarea conflictelor, de oricare natură - litigii comerciale sau partajarea averii, poate fi obținută mai eficient cu serviciile de mediere. Este o metodă alternativă de rezolvare amiabilă a disputelor prin intermediul unei terțe persoane competente, care poate ajuta părțile să ajungă la o înțelegere. Cu ocazia Zilei Naționale a Mediatorului, marcată astăzi, specialiștii ne-au subliniat rolul tot mai important al acestuia în societate.
Potrivit specialiștilor, avantajele medierii sunt confidențialitatea și flexibilitatea procesului, costurile reduse, rapiditatea, procedura voluntară și informală, și menținerea relațiilor dintre părți.
AURELIA IRODOI, membrul Consiliului de Mediere, fondatorul Biroului de Mediere: "Comparativ cu instanța de judecată, unde foarte multă lume este prezentă în sală, într-un proces de mediere părțile își rezolvă confidențial - doar părțile și mediatorul, fiecare problemă. Un beneficiu extrem este timpul în care se rezolvă aceste conflicte. De exemplu, în litigiile comerciale - de la câteva ore până la câteva ședințe de mediere."
Pentru persoanele care nu dispun de mijloace financiare pentru serviciile de mediere, statul a instituit un mecanism garantat prin lege, intrat în vigoare pe 29 iunie 2024.
IULIAN PACIURCA, membru al Consiliului național de asistență juridică garantată de stat: "La etapa actuală sistemul național de asistență juridică garantată de stat a selectat 31 de mediatori care prestează asemenea servicii pentru beneficiari. Beneficiarii acestor servicii sunt persoanele care au un venit mai mic decât salariul minim pe țară. În anul respectiv, salariul minim pe țară este 5500 de lei. Prin urmare, cei care au mai puțin de suma respectivă sunt beneficiarii de bază.: "Medierea garantată de stat poate să ducă la încetarea urmării penale pe unele cauze care prevăd împăcarea între părți și să nu fie tărăgănat procesul în instanța de judecată."
Ministerul Justiției a elaborat un proiect de lege cu privire la statutul mediatorului și medierea.
ANGELA MAXIM, șefa Direcției profesii și servicii juridice, Ministerul Justiției: "Prin ce se deosebește mecanismul pe care îl propunem este că justițiabilii pe anumite litigii vor fi obligați să meargă la mediator într-o ședință. Va fi obligatorie prima ședință. Mai departe, după ce mediatorul le va explica care sunt beneficiile, cum se poate clarifica acest conflict, părțile vor decide benevol, continuă procedura de mediere sau nu și urmează a merge în instanța de judecată."
Conform raportului statistic privind medierea în anul 2024, au fost înregistrate 2.600 de solicitări, dintre care 2.477 s-au concretizat prin contracte, iar 2.450 au fost soluționate. Comparativ, în 2023 au fost raportate 1.702 solicitări, dintre care 1.663 au dus la încheierea de contracte, iar 1.569 de cazuri au fost rezolvate.