Alexandr Stoianoglo ar fi încercat să obțină grațierea a cinci persoane condamnate în Rusia pentru trafic de droguri
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, ar fi încercat să obțină grațierea a cinci persoane condamnate în Rusia pentru trafic de droguri, dar care își ispășeau pedepsele în Moldova. S-ar fi întâmplat în martie 2020, în perioada mandatului său. Despre aceasta a anunțat astăzi deputatul Lilian Carp, într-o conferință de presă. Legislatorul a subliniat că Stoianoglo nu avea dreptul legal să facă acest demers. De partea cealaltă, Stoianoglo spune că a fost o intervenție în numele echității și dreptății.
LILIAN CARP, deputat PAS: "Așa cum a spus inițial că nu există probe și că nu ar fi semnat niciun act, acesta este actul pe care l-a semnat Stoianoglo - demers, solicitare. Aici este semnătura acestui personaj privind grațierea a cinci persoane care au fost implicate în transportare de droguri în Federația Rusă."
Deputatul a explicat că, în anii 2015-2016, mai mulți tineri au fost racolați prin anunțuri care le promiteau câștiguri financiare din activități de curierat. Aceștia au fost însă folosiți pentru transportul de droguri sub pretextul că duc suplimente alimentare.
LILIAN CARP, deputat PAS: "Demersul pe care îl face vizează cinci persoane, chiar dacă în acea rețea, în perioadă respectivă, erau 19 persoane. Eu nu am dreptul să dau numele acestor persoane, dar eu cunosc că unii dintre ei au avut antecedente penale, ceea ce înseamnă că nici nu puteau beneficia de grațiere."
Lilian Carp a atras atenția că legea din 2000, valabilă până în 2023, prevedea clar cine poate solicita grațierea, iar un procuror nu are acest drept.
LILIAN CARP, deputat PAS: "Cererea de grațiere poate fi făcută prin intermediul Administrației Instituției Penitenciare de către avocații acestora, părinții acestora, dar nici într-un caz nu putea, conform vechiului regulament, dar și celui nou, să fie făcută de către procurorul general. Unicul lucru pe care putea să-l facă era acela de a prezenta probe dacă persoanei în cauză i-a fost acordat un statut greșit."
L-am sunat pentru o reacție pe fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, dar aceasta nu a răspuns la telefon. Pe pagina sa de Telegram a scris însă că declarațiile făcute de Lilian Carp reprezintă - cităm - „o tentativă cinică de a atenua gravitatea decretului Maiei Sandu de grațiere a traficanților de droguri”, citat închis. În mesajul său, Stoianoglo nu a oferit detalii și nume privind persoanele grațiate.
ALEXANDR STOIANOGLO, fost procuror general: "În martie 2020, în calitate de procuror general, am intervenit la rugămintea părinților unor tineri moldoveni care au fost traficați în Rusia, deposedați de acte și exploatați la muncă forțată. Fără a ști exact ce transportă, aceștia au fost condamnați la ani grei de închisoare. În baza unei analize efectuate de secția de profil a Procuraturii Generale, s-a ajuns la concluzia că faptele tinerilor moldoveni condamnați în Rusia nu au fost probate."
Stoianoglo a menționat că a intervenit și pe lângă procurorul general al Federației Ruse cu solicitarea de a revizui sentințele sub aspect de inechitate și ilegalitate, dar a primit refuz și s-a adresat președintelui Republicii Moldova, care la acea vreme era Igor Dodon. Potrivit deputatului Lilian Carp, grațierea nu a reușit pentru că nu au fost aduse probele necesare. Drept urmare, cele cinci persoane și-au ispășit pedeapsa, iar „unele încă o ispășesc”.