La Parlament au avut loc consultări pe marginea proiectului privind crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate
La Parlament a avut loc astăzi prima rundă de consultări publice pe marginea proiectului de lege privind înființarea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate. În timp ce autorii inițiativei susțin că legea va oferi un cadru mai eficient de combatere a corupției politice, a corupției la nivel înalt și a crimei organizate, unele instituții vizate de această reformă spun că proiectul încalcă multiple principii constituționale. Acesta ar putea fi inclus pe ordinea de zi a ședinței parlamentare de mâine pentru a fi votat în prima lectură.
IGOR CHIRIAC, deputat PAS, autor al proiectului: "Acest proiect de lege vine să instituie un mecanism de funcționare a Procuraturii Specializate în combaterea corupției, corupției mari și crimei organizate. Ceea ce era actual în 2016 și chiar în 2021, astăzi nu mai este actual și această nouă structură a procuraturii specializate în combaterea corupției vine să facă față amenințărilor care astăzi sunt în adresa securității statului."
Reprezentanții Ministerului Justiției afirmă că instituția urmează să vină cu o opinie de totalizare asupra acestui proiect. Totuși, au fost formulate anumite îngrijorări.
STANISLAV COPEȚCHI, secretar de stat, Ministerul Justiției: "Îngrijorări care cu siguranță pot fi înlăturate. Prima îngrijorare rezidă în continuarea dosarelor existente și transmiterea acestor dosare. Ne dorim să nu fie prejudiciate dosarele existente. O altă îngrijorare rezidă în transmiterea către noua entitate a necesarului pentru a funcționa. E vorba de sediu, echipamente și alte aspecte de ordin tehnic."
Adjunctul p rocurorului șef al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, a declarat că nu există necesitatea creării unei noi procuraturi, iar ceea ce ar urma să se întâmple nu va crea decât haos.
OCTAVIAN IACHIMOVSCHI, adjunctul Procuraturii Anticorupție: "O să fie un dezmăț al criminalității, din simplu motiv că nu va avea cine investiga aceste fapte. Dacă considerați că Poliția și CNA se vor descurca fără procurori, țin să vă dezamăgesc. Nu lucrează niciun sistem din Europa doar pe sisteme polițienești. 1Dacă vreți să vedeți cum arată haosul, votați cât mai repede în a doua lectură această lege, o să ne convingem cu toți cum arată acest haos."
Iar deputatul PAS Olesea Stamate spune că proiectul conține deocamdată multe lacune și că pare a fi un proces grăbit.
OLESEA STAMATE, deputat PAS: "Sper foarte mult că se va lua o pauză și vor fi regândite anumite aspecte. Riscurile țin de procesele care sunt în desfășurare acum la ambele instituții și ce se va întâmpla drept urmare a reorganizării acestor instituții. De asemenea, mi nu-mi sunt foarte clare beneficiile care ar putea să apară."
CORNELIU FURCULIȚĂ, deputat PSRM: "În opinia mea, un Parlament care este deja în ultima sesiunea, nu poate demara deja o astfel de reformă. Suntem deja conștienți că alegerile parlamentare urmează a fi în septembrie, deci, există și presupuneri că există remanieri în sistemul de drept pentru a controla în continuare aceste instituții."
La consultări au participat și reprezentanți ai societății civile. Expertul în politică externă, politica europeană și administrație publică, Iulian Groza, afirmă că e nevoie de opinia unor instituții europene.
IULIAN GROZA, director executiv IPRE: "La această etapă ce contează e, cum a menționat și doamne președinte a Comisiei, transmiterea acestui proiect instituțiilor europene, în primul rând, Comisia de la Veneția, Comisia Europeană, sunt două instituții a cărui punct de vedere va conta."
Proiectul de lege privind lichidarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS și crearea Procuraturii Anticorupție și Combatere a Crimei Organizate a fost semnat de 29 de deputați PAS. Trei reprezentanți ai formațiunii în Comisia juridică, numiri şi imunităţi, Olesea Stamate, Roman Roșca și Boris Popa, nu au susținut proiectul. În urmă cu două săptămâni, președintele Maia Sandu a atras atenția că Procuratura Anticorupție reprezintă o vulnerabilitate la adresa securității și democrației în Republica Moldova, deoarece a întreprins prea puține acțiuni în vederea combaterii corupției politice și prevenirea corupției electorale.