0:00/ 0:00LIVEQuality1  AudioSubtitle
Republica Moldova îndeplinește toate condițiile necesare pentru a deveni parte a noului proiect de apărare al Uniunii Europene
Politic 26 martie 2025, 20:55 | 383

Republica Moldova poate deveni parte a noului proiect de apărare al Uniunii Europene prin intermediul programului SAFE. Acest lucru a fost subliniat de președintele Consiliului European, Antonio Costa, la Bruxelles. Țara noastră îndeplinește toate condițiile necesare pentru a deveni parte a proiectului, a declarat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, pentru Jurnal TV. Oficialii de la Bruxelles susțin că statele care au semnat acorduri în domeniul apărării pot achiziționa armament împreună cu blocul comunitar.

IULIA SARIVAN, corespondent Jurnal TV la Bruxelles: "Întrebarea mea este despre planul de apărare al Europei. Săptămâna trecută Ursula von der Leyen a spus în conferință de presă că țările candidate pot adera la acest plan de apărare al Europei „Readiness 2030”. Aș dori să ne explicați exact cum poate adera Moldova. Ce trebuie să facă autoritățile pentru a se alătura acestui plan de apărare și ce înseamnă acest lucru pentru noi, ca țară?"

OLOF GILL, purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru securitate economică, comerț, servicii financiare: "Când vorbim de achizițiile sub instrumentul de acțiune de securitate pentru Europa sau SAFE, așa cum îl numim, acest lucru permite tuturor țărilor cu care Uniunea Europeană a semnat un parteneriat de securitate și apărare să facă achiziții împreună cu statele membre ale UE. De asemenea, pot negocia acorduri specifice și reciproc avantajoase pentru participarea industriilor lor la astfel de achiziții."

Ministrul Apărării, Antolie Nosatîi, a menționat că orice plan care presupune consolidarea securității statului este analizat atent de autorități, iar o echipă de specialiști ar urma să meargă la Bruxelles pentru a înțelege mai bine modul în care va funcționa programul european SAFE.

ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării al Republicii Moldova: "Republica Moldova întruchipează ambele condiții - țară candidat, precum și avem acord cu Uniunea Europeană. Noi analizăm posibilitățile, ne documentăm care ar fi oportunitățile pentru noi. Orice posibilitate care ne va permite să ne fortificăm capacitatea de apărare va fi explorată de noi și vom fi bucuroși să beneficiem de acest sprijin esențial, ce ne va permite să ne îndeplinim obiectivele de interoperabilitate și, cel mai important, să creăm un mediu sigur pentru cetățenii Republicii Moldova."

Faptul că Moldova poate fi parte a programului SAFE a fost confirmat și de președintele Consiliului European, Antonio Costa, în cadrul unui eveniment la Bruxelles. Noul mecanism prin care statele membre vor avea acces la împrumuturi de până la 150 de miliarde de euro pentru a-și consolida capacitățile de apărare reprezintă doar un element din noua strategie a blocului comunitar care ar trebui să livreze rezultate până în 2030. Scopul este de a crește producția europeană de echipamente militare și de a reduce dependența de furnizori externi.

Opinia ta contează. Comentează!