Ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Ozerov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe
Politic 13 februarie 2025, 20:41 | 184

La scurt timp, ambasadorul desemnat de Federația Rusă la Chișinău, Oleg Ozerov, a fost convocat la sediul Ministerului de Externe. Ulterior, instituția a emis și un comunicat în care a anunțat că luat decizia de a sista activitatea Centrul Cultural Rus din Chișinău.

În cadrul întrevederii, partea moldovenească a exprimat protestul ferm față de aceste incidente inacceptabile, subliniind că astfel de incidente reprezintă o amenințare gravă la adresa securității naționale și a cetățenilor Republicii Moldova. Diplomatului rus i-a fost comunicat că asemenea acțiuni constituie o încălcare a suveranității naționale și este un alt gest neprietenos din partea Federației Ruse. Ambasadorului i-au fost prezentat fragmente ale dronelor căzute pe teritoriul Republicii Moldova. La scurt timp, Ministerul de Externe a anunțat că Centrul cultural rus de la Chișinău își va înceta activitatea.

Fragmente de drone, cu inscripția „Geran-2”, i-au fost prezentate ambasadorului Rusiei la Chișinău, Oleg Ozerov, convocat la sediul Ministerului de Externe, ca dovadă a implicării Moscovei în atacurile recente asupra teritoriului Republicii Moldova. Ministerul a publicat și o înregistrare video care surprinde reacția lui Ozerov atunci când intră în sala în care erau expuse fragmentele de drone rusești. Diplomatul consideră, însă, că aceste dovezi sunt insuficiente, și cere „cercetări suplimentare”.

OLEG OZEROV, ambasadorul Federației Ruse la Chișinău: "Noi pornim de la faptul că Republica Moldova nu este parte a acestui conflict și, în acest sens, Federația Rusă nu are are niciun motiv să tensioneze situația în relațiile cu Moldova. Asta în primul rând. În al doilea rând, acest caz trebuie investigat și e nevoie de informații suplimentare pe care cel mai probabil le vom obține și vom vedea ce s-a întâmplat. Noi nu excludem că ar putea fi o provocare din partea celei de-a treia părți, nu Republica Moldova."

Ulterior, Ministerul de Externe a emis un comunicat în care a anunțat că Centrul Cultural Rus de la Chișinău urmează să-și sisteze activitatea, după ce instituția a luat decizia privind denunțarea unilaterală a Acordului interguvernamental moldo-rus privind înființarea și funcționarea centrelor culturale, încheiat în anul 1998, lucru care i-a fost comunicat astăzi și șefului misiunii diplomatice ruse. „Chișinău continuă să mărească gradul de tensiune și să distrugă legăturile tradiționale cu țara noastră”, au reacționat reprezentanții Ambasadei Ruse.

Reacția Ambasadei Federației Ruse la Chișinău: "Un astfel de pas cinic demonstrează indiferența elitelor actuale față de interesele și nevoile unui număr mare de cetățeni moldoveni. Este vorba și de generația tânără, dornică să studieze limba, cultura și istoria rusă, în pofida impunerii forțate a rusofobiei."

Potrivit unor investigații publicate în presa de la Chișinău, Centrul Cultural Rus este una dintre instituțiile care promovează interesele Moscovei la Chișinău, în special în ceea ce ține de propagandă. În ultimii doi ani, s-a observat o concentrare a activităților acestui centru în special asupra regiunii transnistrene, asupra autonomiei găgăuze precum și asupra fostului Partid Șor și PSRM. Principalii beneficiari ai proiectelor demarate de Centrul Cultural Rus sunt: Comunitatea Conaționalilor Ruși din Chișinău și Drochia și Organizația ”Voluntarii Victoriei”, structură a organizației de tineret ”Garda Tânără” a PSRM, se mai arată în investigații. În 2023 și România a suspendat activitatea Centrului Rus pentru Cultură și Știință, invocând că ar fi un adevărat centru de spionaj.

Președintele Maia Sandu a transmis într-un mesaj publicat pe Facebook că „drone și bombe rusești cad și explodează în satele din țară, iar autoritățile nu au capacitățile necesare pentru a apăra cetățenii”.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Azi s-a întâmplat un lucru grav. Republica Moldova nu a atacat pe nimeni, nu am pretins niciun teritoriu străin, nu am intrat în conflict cu vreun alt stat, avem consfințită neutralitatea în Constituție. Totuși, drone și bombe rusești cad și explodează în satele noastre. Vom continua să dezvoltăm parteneriate cu țările europene și să modernizăm Armata Națională, așa încât într-o zi să fim un stat care asigură pe deplin securitatea cetățenilor săi. Neutralitatea autentică înseamnă să ne putem apăra în fața bombelor unui stat agresor care ajung pe teritoriul nostru."

Imagini video cu dronele care au survolat și au căzut pe teritoriul Republicii Moldova au fost prezentate dimineața în debutul ședinței Parlamentului. „Este pentru prima dată când o dronă militară cu încărcătură explozibilă cade pe teritoriul țării noastre”, a comentat președintele legislativului, Igor Grosu.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "Aceste drone, care au căzut pe teritoriul Republicii Moldova sunt drone lansate de Federația Rusă, stat agresor. Sunt drone care de aproape trei ani de zile ucid zi de zi oameni nevinovați din țara vecină, Ucraina. Condamnăm ferm atacurile aeriene masive ale Federației Ruse asupra Ucrainei și condamnăm încălcarea spațiului aerian al Republicii Moldova."

În timp ce Igor Grosu vorbea despre pericolul reprezentat de staul agresor pentru Republica Moldova, un deputat din opoziție ar fi zâmbit.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "Este prima dată când o dronă reală, militară, cu o încărcătură explozivă, cade pe teritoriul nostru. Și, doamnă deputat, nu e de râs și de zâmbit, dacă suntem în toate condițiile mentale, în toate facultățile mentale. Asta e de condamnat. Asta e de condamnat. Și slavă Domnului că nu a avut nimeni de suferit!"

La începutul lunii februarie, o dronă a survolat neautorizat spațiul aerian al Republicii Moldova. Zborul a fost supravegheat de sistemele de monitorizare din dotarea armatei. Pe parcursul lunii noiembrie trecut, poliția a depistat patru drone căzute pe teritoriul Republicii Moldova. La începutul lunii decembrie, fragmentele unui aparat de zbor au fost depistate în extravilanul satului Podgoreni, raionul Orhei.

Opinia ta contează. Comentează!