Pacea nu garantează aderarea la NATO
Politic 14 februarie 2025, 16:00 | 165

Chiar dacă va fi agreat un plan de pace între Ucraina și Federația Rusă, nu există vreo garanție că Ucraina va deveni stat membru al Alianței Nord-Atlantice. Declarația a fost făcută de secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul conferinței de la finalul reuniunii miniștrilor apărării ai statelor aliate. Oficialul a atras atenția că prioritatea de bază a Alianaței este să se asigure că, după ce va exista un plan de pace, Federația Rusă nu va mai încerca vreodată să atace Ucraina.

MARK RUTTE, Secretarul general al NATO: "NATO s-a angajat să sprijine statutul de stat membru NATO al Ucrainei în viitor, dar nu a existat niciodată o înțelegere care să presupună că, după ce vor începe și se vor încheia negocierile de pace, Ucraina va deveni membru al NATO. Acest lucru nu a fost niciodată stabilit. Ar putea fi posibil, dar nu a fost niciodată un mesaj clar care să sugereze acest lucru. Am spus de multe ori că, indiferent de rezultat, trebuie să ne asigurăm că Vladimir Putin nu va mai încerca vreodată să atace Ucraina. Acesta este un aspect crucial."

Întrebat de jurnaliștii din Ucraina dacă Vladimir Putin își dorește cu adevărat pacea, Mark Rutte a răspuns că liderul de la Kremlin este foarte imprevizibil.

MARK RUTTE, Secretarul general al NATO: "(Vladimir Putin) este un negociator puternic, el este foarte imprevizibil, dar, în final, dacă noi vrem să ajungem la un plan de pace, trebuie să-l avem la masa de discuții, deoarece el este cel care a început acest război de agresiune împotriva Ucrainei. Prin urmare, trebuie să ne asigurăm că navigăm aceste negocieri într-un mod care să garanteze că rezultatul va fi clar pentru întreaga lume, demonstrând existența unui acord puternic."

La final, Mark Rutte a subliniat că Ucraina trebuie să fie și va fi la masa negocierilor pentru planul de pace. Întrebat ce fac aliații europeni pentru a fi și ei la masa de negocieri, secretarul general a reiterat că discuțiile sunt coordonate intens atât cu statele membre ale Uniunii Europene, cât și cu administrația de la Washington.

Opinia ta contează. Comentează!