Reuniune de nivel înalt în format QUINT
Republica Moldova, România, Ucraina, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii își unesc eforturile pentru dezvoltarea coridoarelor strategice în regiunea Dunării. Cooperarea regională este primordială pentru conectarea infrastructurii de transport și asigurarea fluxurilor de mărfuri, au subliniat oficialii care s-au adunat la Chișinău în cadrul reuniunii ministeriale de nivel înalt în format QUINT. Potrivit ministrului Infrastructurii, Vladimir Bolea, Republica Moldova poate fi un punct de tranzit în procesul de reconstrucție a Ucrainei după război.
VLADIMIR BOLEA, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: "De la noi, de la ministerul Infrastructurii, partenerii noștri așteaptă dezvoltarea unei strategii de dezvoltare în ansamblu asupra transportului în sine. Noi vorbim despre patru componente: transportul rutier, cel feroviar, avia și evident transportul fluvial."
De la începutul războiului, volumul total de mărfuri exportate din Ucraina prin România, utilizând Canalul Sulina și Portul Constanța, a constituit aproape jumătate din totalul exporturilor ucrainene. Investițiile României în infrastructură continuă prin demararea unui nou proiect care va asigura utilizarea porturilor la capacitate maximă.
SORIN GRINDEANU, ministrul Transporturilor și Infrastructurii din România: "Am reușit să punem la punct un mecanism sau mai multe mecanisme care au dus la volume trafic de bunuri care au ajuns să tranziteze România la nivelul record, aproximativ 70 de milioane de tone de bunuri din Ucraina în România de la începutul războiului. Sper să intrăm cât mai repede în perioada de reconstrucție a Ucrainei astfel ca aceste rute pe care le-am pus la punct să fie folosite pentru reconstrucția Ucrainei."
James O'Brien, asistentul Secretarului de stat de la Washington pentru afaceri europene și eurasiatice, a făcut apel la menținerea colaborării Republicii Moldova, României, Ucrainei, Uniunii Europene și Statelor Unite pentru implementarea unor noi proiecte de infrastructură și transport care să sprijine dezvoltarea durabilă a regiunii Dunării.
JAMES O'BRIEN, asistentul Secretarului de stat pentru afaceri europene și eurasiatice al SUA: "Atunci când investești într-o astfel de infrastructură se găsesc oportunități de business, așa că acesta este doar un început al unui întreg proces de interconectare a acestor trei țări, dar, de asemenea, conectându-le către drumuri și autostrăzi din întreaga Europa și de pe tot globul, se va crea o nouă etapă de oportunități economice."
Serghei Derkaci, adjunctul ministrului Dezvoltării Comunităților, Teritoriilor și Infrastructurii al Ucrainei, spune că reuniunea de la Chișinău este extrem de importantă pentru țara sa, dar și pentru statele din regiune, ținând cont de necesitatea menținerii transportului de mărfuri din Ucraina spre circa 40 de țări și asigurarea stabilității alimentare la nivel global.
SERGHEI DERKACI, adjunctul ministrului Dezvoltării Comunităților, Teritoriilor și Infrastructurii al Ucrainei: "Este un forum unic care uneori aduce în discuție teme dificile, dar necesare. Astăzi am avut o întâlnire foarte productivă în cadrul căreia am stabilit acțiunile noastre pentru anul 2025 în vederea asigurării capacităților de transport."
Printre realizările recente evidențiate în cadrul evenimentului se numără implementarea controlului comun la frontierele cu Ucraina și semnarea acordurilor de control coordonat cu România, inițiative care contribuie la facilitarea transportului și comerțului în regiune. În context, a fost pusă în discuție extinderea controlului coordonat pe ambele sensuri la punctul de trecere Galați-Giurgiulești. Reuniunea de la Chișinău s-a încheiat cu un angajament comun de a accelera proiectele de infrastructură în regiunea Dunării, pentru sprijinirea reconstrucției Ucrainei și crearea unui mediu stabil și prosper pentru toate țările implicate.