Pași spre independența energetică
Social 25 februarie 2025, 20:22 | 98

Eforturile Chișinăului de a pune capăt dependenței energetice de Rusia s-au amplificat. Dar nu e atât de simplu - o mare parte din necesarul de curent al Republicii Moldova este asigurat de Centrala din regiunea transnistreană, explică expertul în politici publice și securitate Andrei Curăraru. Potrivit acestuia, depășirea crizei poate făcută printr-un salt rapid spre energia regenerabilă în următorii ani.

ANDREI CURĂRARU, expert în politici publice și securitate, Watchdog: "Ceea ce se întâmplă acum este faptul că Republica Moldova achită pe piața internațională prețuri reale. Nu sunt prețuri date în jos artificial. Dar această dependență continuă prin faptul că Centrala de la Cuciurgan are un efect de echilibrare pe piață. Or, dacă ea nu ar funcționa deloc, am avea o problemă cu livrările de energie electrică din România chiar. În același timp, este clar că noi lucrăm la interconectări alternative, dar ele iau timp. Despre obiectivele puse sunt legate de sfârșitul anului 2025."

Potrivit lui Andrei Curăraru, cetățenii din stânga Nistrului trăiesc într-un ciclu vicios.

ANDREI CURĂRARU, expert în politici publice și securitate, Watchdog: "Datorită faptului că aceste servicii comunale sunt atât de ieftine în regiune, s-a ținut și salariul artificial mai jos, asta creând supraprofituri pentru ai cei oligarhi din regiunea transnistreană, dar creând și o dependență mai mare a oamenilor simpli de energia ieftină. Ei nu se văd acum achitând facturi la un nivel european, nici măcar la ceea ce achităm noi. Regiunea transnistreană trebuie să revină în secolul XXI, ei trăiesc ca și în Uniunea Sovietică, fiind cumva mulși de resurse economice, de criptofermele care există acolo, întreprinderile care plătesc salarii mizere, ținând-se pe promisiunea asta de servicii comunale foarte ieftine."

Dependența creată în timp mai este alimentată și de narațiunea Moscovei, care încearcă să-i țină pe cetățenii din stânga Nistrului în falsuri și manipulare, iar unul dintre exemple e legat de tranzitul de gaze prin Ucraina.

ANDREI CURĂRARU, expert în politici publice și securitate, Watchdog: "Tranzitul gazului prin Ucraina nu este posibil, dar el nu este posibil din cauza războiului declanșat de Federația Rusă. Federația Rusă a atacat Ucraina, Ucraina s-a ținut de contractul pe care-l avea de livrări prin tranzit în Europa, dar aceste livrări creează bani pentru regimul de la Moscova, care până la urmă sunt utilizați în război. Ei încearcă să transfere responsabilitatea pe Chișinău, care, în general, nu are o forță de decizie prea mare. Noi nu putem să insistăm ca Ucraina să-și repornească gazoductul pentru 5% din tranzitul pe care-l făcea până acum, noi nu putem să-i condiționam Gazpromului să reia livrările. Ceea ce putem noi să facem e să asigurăm că se aplică legea și că dacă sunt livrări, sunt livrări potrivit legislației internaționale și a Republicii Moldova."

„Nu sunt soluții ușoare, dar Republica Moldova trebuie să facă un salt spre energia regenerabilă”, afirmă expertul. Potrivit acestuia, Republica Moldova are ca obiectiv să crească ponderea energiei regenerabile în mixul energetic la 30% până în 2030. Andrei Curăraru consideră că obiectivul poate fi realizat într-un termen mult mai restrâns și să producem pe interior până la 40% de energie regenerabilă.

Opinia ta contează. Comentează!