Nicolae Marin a fost pădurar, până într-o zi, când a decis să-și deschidă propria afacere
Nicolae Marin a fost pădurar, până într-o zi, când a decis să-și deschidă propria afacere. Cu un spirit acut de gospodar, el a cântărit bine ce trebuie să facă, în ce condiții și, mai ales, de ce are nevoie pentru a reuși. După ce a participat la un concurs, proiectul a prins viață și acum antreprenorul din Hâncești face biocombustibil din coaja semințelor de floarea-soarelui.
NICOLAE MARIN, producător: "Eu în 2013 activam în funcție de pădurar, am văzut că se aruncă foarte multă masă pentru producerea biocombustibilului. Am participat la un proiect, „Energie și Biomasă”, în 2013, am câștigat proiectul și am procurat utilajul pentru a produce biocombustibil."
Nicolae Marin spune în cunoștință de cauză că este mult mai eficient să îți încălzești locuința cu acest tip de combustibil.
NICOLAE MARIN, producător: "E mai avantajos să încălzești locuința ta cu biocombustibil, chiar aceleași școli, locuințe, care au cazane, ei în jumătate au redus costurile la energie pentru căldură. Noi producătorii de biocombustibil, cred că am ajutat foarte mult anul acesta ca oamenii să treacă prin această criză energetică. Ne străduim să producem cât mai mult, prețul să îl facem cât mai avantajos."
Procesul este unul interesant și rapid.
VALERIA BUSUIOC, reporter Jurnal TV: "Coaja de floarea soarelui este tocată într-un aparat special - așa iese biocombustibilul, care se stochează în saci. În medie, în 24 de ore sunt produse zece tone tone!"
Cot la cot cu Nicolae Marin lucrează cinci oameni.
Important este că materia primă oferită de natură este valorificată cum se cuvine, ne-a spus fiica lui Nicolae Marin.
GABRIELA MARIN, fiica producătorului: "Producem biocombustibil, el este ecologic întrucât este creat din materie primă și valorificăm resursele regenerabile. Este un beneficiu pentru natură întrucât reduce emisiile de CO2. Pentru oameni, un alt beneficiu ar fi costul, este mai ieftin decât lemnul. Noi punem accent pe eficiența energetică întrucât țara la moment este într-o criză energetică, aceasta ar fi cea mai bună metodă pentru a se încălzi."
Biocombustibilul este produs în orașul Hâncești.