Ziua Mondială a libertății presei
Sport 3 mai 2018, 14:55 | 1352

Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, Uniunea Europeană cere măsuri la nivel global pentru îmbunătăţirea siguranţei jurnaliştilor. Într-un comunicat, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a precizat că atacurile asupra mass-media reprezintă atentate la adresa libertăţii.

Mogherini a reafirmat hotărârea Uniunii Europene de a proteja şi promova libertatea de opinie, ca drepturi care trebuie să poată fi exercitate oriunde şi de către oricine.

Și autoritățile afgane au calificat atacurile împotriva jurnaliştilor drept o crimă împotriva umanităţii. Premierul Abdullah Abdullah a dat asigurări că guvernul său va depune toate eforturile pentru a asigura securitatea reprezentanților mass-media. Declarația a fost făcută în contextul presiunii în care se află guvernarea afgană, în urma dublului atentat de luni, de la Kabul. Atunci 25 de oameni au fost uciși, inclusiv nouă jurnaliști, într-un atac revendicat de gruparea teroristă Stat Islamic. În total, 11 jurnalişti afgani care lucrau pentru media naţionale şi internaţionale au fost ucişi în Afganistan în numai o săptămână.

Ziua de 3 mai a fost declarată Ziua Mondială a Libertăţii Presei în 1993 de către Adunarea Generală a ONU, la o iniţiativă venită în cadrul Conferinţei Generală UNESCO, din 1991. Cu această ocazie, organizaţia „Reporteri fără frontiere” a publicat un raport anual, privind libertatea presei în lume. Republica Moldova ocupă locul 81 din 180 de țări la acest capitol, coborând cu o poziție față de anul precedent. Pe locul întâi în topul libertăţii presei este Norvegia, fiind urmată de Suedia, Olanda, Finlanda şi Elveţia. Ultima poziţie este ocupată de Coreea de Nord.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie