IGSU îi atenționează pe cei, care vor să respecte tradiția de a intra în apa rece, să o facă doar în locuri special amenajate
Social 17 ianuarie 2025, 20:19 | 163

În ajun de Bobotează, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îi atenționează pe cei, care vor să respecte tradiția de a intra în apa rece, că ritualul trebuie să fie făcut doar în locuri special amenajate. Potrivit autorităților, în Chișinău sunt zece astfel de spații, iar pe întreg teritoriul Republicii Moldova sunt autorizate doar 56 de locuri pentru scăldatul de Bobotează.

Alexandru Burlea este salvator la IGSU de 18 ani. Bărbatul încearcă să-i instruiască pe tinerii amatori cum să intre corect în apa rece ca gheața.

ALEXANDRU BURLEA, șef gardă Scafandru, Direcția regională Căutare Salvare Nr.1, IGSU: "Ar fi apa rece cum ar înfige în dumneavoastră mai multe cuțite deodată. De asta trebuie de pregătit, de încălzit corpul. Cât de Cât exerciții fizice ușoare trebuie, ca puțin corpul să se dea. De aceia și se spune, nu mai mult de zece secunde. A intrat, a ieșit, s-a șters bine, a luat un halat cald, sau haine groase și s-a îmbrăcat și un ceai fierbinte ca să se încălzească corpul."

Scufundările nu sunt recomandate copiilor mici, precum și persoanelor care suferă de afecțiuni cardiace, respiratorii sau boli cronice. În cazul apariției hipotermiei, urmează a fi luate mai multe măsuri, spun medicii.

VIORICA PȘENICINÎI, șef Serviciu Medical, Direcția regională Căutare Salvare Nr.1: "Când avem o hipotermie se evită alcoolul, cafea și restul băuturilor de genul dat, doar ceaiul cald și încăpere călduță și se începe a freca corpul cu o flanelă, material gros pentru a încălzi. Nu se introduce în apă fierbinte sau nu se pun mâinile sau picioarele pe calorifer pentru încălzire, se evită chestii de genul dat."

PAULA BEJENARI, reporter Jurnal TV: "Specialiștii recomandă ca scăldatul să fie doar în locuri special amenajate, nu cum arată acesta din spatele meu. Până a ajunge la apă, oamenii trebuie să-și încălzească corpul și să facă exerciții fizice ușoare. O altă recomandare este ca scăldatul să nu depășească zece secunde!"

De Bobotează, ofițerii din cadrul subdiviziunilor IGSU, polițiștii, dar și carabinierii vor fi la datorie în mai multe localități pentru a avea grijă de securitatea cetățenilor care vor să se scalde.

DUMITRU VIERU, șef Direcție Generale Prevenție, IGSU: "De comun cu armele Ministerului Afacerilor Interne au fost create 37 de grupe mobile cu Inspectoratul General de Carabinieri care vor patrula pe rutele itinerare cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră care vor asigura securitatea pe apă din zona de îmbăiere a râului Prut și Nistru."

VITALIE TIMOTIN, șed adjunct, INSP: "Pe parcursul derulării evenimentelor poliția va asigura numărul suficient de angajați și echipaje ale poliției care vor asigura supravegherea ordinii publice. Atenționăm cetățenii la neadmiterea încălcării ordinii publice, la neadmiterea consumului de alcool."

VASILE MACARI, colonel, reprezentant IGC: "Vrem să atragem atenția ca fiecare cetățean care va participa la măsuri să își supravegheze bunurile personale pentru că atunci când este o concentrație mai mare de cetățeni pot fi lăsate lucrurile fără supraveghere și sunt multe cazuri că ele pot dispărea, sau să fie careva furturi de prin buzunare. De asemenea vrem să atragem atenția către cetățeni atunci când vin cu copii la măsurile respective să îi aibă permanent în vizor, pentru că în mulțime se pot ușor pierde."

Specialiștii avertizează că este interzisă aglomerarea persoanelor pe suprafața gheții și scăldatul în stare de ebrietate. Pe 19 ianuarie, creștinii ortodocși care respectă calendarul vechi vor sărbători Botezul Domnului.

Opinia ta contează. Comentează!