Urgențele cardiovasculare, în creștere
Tot mai multe persoane au probleme cardiovasculare sau suferă accidente vasculare cerebrale. Doar pe parcursul săptămânii trecute, medicii de pe ambulanță au intervenit în cazul a patru mii de urgențe cardiovasculare. Dintre acestea, 216 au fost cazuri de AVC. Specialiștii sunt îngrijorați de faptul că, deseori, cu astfel de maladii grave se confruntă tinerii și persoanele de vârstă medie.
ADRIAN PODOLEAN, medic de urgență: "Acum în ultima perioadă de timp s-a mărit numărul de urgențe cu patologii cardiovasculare, respiratorii, viroze. Este puțin mai dificil de activat. Solicitări sunt foarte multe, dar facem față. Sunt mai puține persoane în concedii, așa că suntem la serviciu și activăm în regim mai sporit."
Medicii spun că pricipalele cauze de prevalență a urgențelor cardiovasculare, mai ales a cazurilor de AVC în rândul populației tinere, sunt mediul sedentar, lipsa unei alimentații sănătoase și consumul de alcool.
ALINA SCRIPNIC, medic de urgență: "Prevalența urgențelor cardiovasculare, cum ar fi sindromul coronarian acut, urgențele hiperintensive, aretmiile, sunt determinate de o mulțime de factori de risc, cum ar fi predispoziția genetică, în care prevalează sexul masculin, bolile cardiovasculare cum ar fi obezitatea, diabetul zaharat. Agravarea riscurilor urgențelor cardiovasculare, se mai observă reducerea activității fizice, sedentarismul, serviciul la birou"
Creșterea numărului de pacienți cu probleme cardiovasculare în această perioadă este influențează și de schimbarea bruscă a vremii.
SVETLANA GAITUR, șef Departament regional Centru, CNAMUP: "Este perioada rece a anului și persoanele care au un anamnestic de pacient cardiovascular sunt sensibili la creșterea temperaturii, la scăderea temperaturii, la creșterea presiunii atmosferice, la scăderea acesteia și putem să menționăm că avem o variație foarte esențială a acestora. Ei se adaptează un pic mai greu la schimbările respective."
Unii oameni pe care i-am întâlnit în stradă ne-au mărturisit că s-au confruntat personal cu astfel de boli ale sistemului cardiovascular.
Alții oameni spun că problemele cardiovasculare pot fi evitate dacă sunt respectate anumite reguli simple.
Potrivit celor mai recente date publicate de Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, în perioada 6-12 ianuarie, echipele de pe ambulanță au intervenit la 15.639 de solicitări. Aproape patru mii dintre acestea au fost urgențe cardiovasculare, 48 - cu sindrom coronarian acut și 216 accidente vasculare cerebrale.