Oamenii fără acte pot fi ajutați
Nu a avut documente timp de 20 de ani, iar acum este cetățean al Republicii Moldova cu acte în regulă! Vorbim despre una dintre eroinele reportajului nostru, Natalia Castraveț din raionul Anenii Noi, care a reușit să-și rezolve problema. În situații similare sunt zeci de oameni care sunt identificați anual fără acte de identitate sau cu pașapoarte ale fostei Uniuni Sovietice. Potrivit Centrului de Drept al Avocaților, această stare de lucruri se perpetuează pentru că mulți oameni nu știu unde să se adreseze ca să fie ajutați la perfectarea actelor. Unde pot apela pentru ajutor, vedeți în cele ce urmează.
OLEG PALII, director Executiv, Centrul de Drept al Avocaților: "Chiar cu ajutorul postului dumneavoastră de televiziune am identificat o astfel de persoană și colegul meu din teritoriu care se ocupă în raionul Anenii Noi a luat legătură cu primarul. Am înțeles că persoana deja a primit buletin de identitate provizoriu al cetățeanului Republicii Moldova. Urmează să fie solicitat certificatului de naștere, după care va primi buletin de identitate permanent."
Potrivit juriștilor, primul pas pe care trebuie să-l facă persoanele fără acte este să meargă la Agenția Servicii Publice pentru a clarifica situația privind cetățenia Republicii Moldova. OLEG PALII, director Executiv, Centrul de Drept al Avocaților: "Persoanele care nu au acte, atât cetățeni ai Republicii Moldova, cât și cetățeni străini, care au venit aici și au pierdut actele. ar trebui să se adreseze la Agenția Serviciilor Publice în primul rând pentru a înțelege dacă sunt sau nu cetățeni ai Republicii Moldova, dacă pot sau nu pot fi documentați cu acte de identitate ale cetățeanului Republicii Moldova."
Anual, circa 25 de persoane sunt identificate cu pașapoarte ale fostei Uniunii Sovietice, arată datele Centrului de Drept al Avocaților.
OLEG PALII, director Executiv, Centrul de Drept al Avocaților: "Persoanele care dețin pașapoarte ale fostei Uniuni Sovietice, merg pe aceeași cale. Se adresează la Agenția Serviciilor Publice pentru verificarea apartenenței lor la cetățenia Republicii Moldova. Dacă nu sunt cetățeni ai Republicii Moldova, merg la Inspectoratul General pentru Migrație, care deja trebuie să găsească statutul lor juridic actual și să-i ajute la documentare."
Pentru a ajuta cât mai mulți oameni care nu dețin un act de identitate, Centrul a lansat de curând o campanie de cartografiere a situației persoanelor nedocumentate pe teritoriul Republicii Moldova. Aceasta se desfășoară datorită colaborării cu Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General pentru Migrație, dar și cu Agenția ONU pentru refugiați.
OLEG PALII, director Executiv, Centrul de Drept al Avocaților: "În primul rând, vom trimite în toate primăriile sătești, pentru că acolo se cunoaște situația reală. Primăriile orașelor nu au din păcate aceste informații despre locuitorii și statutul locuitorilor orașelor. Urmează să culegem printr-un chestionar informații despre toate persoanele nedocumentate. Ulterior, consilierii noștri// vor merge în fiecare primărie să discute cu autoritățile publice locale cât și acele persoane nedocumentate."
Datorită Centrului de Drept al Avocaților, în anul 2023, 114 persoane au fost ajutate să-și perfecteze actele.