Unii localnici din Copanca au blocat instalarea, de către angajații Companiei Premier Energy, a pilonilor electrici
Faptul că regimul separatist de la Tiraspol folosește, potrivit Chișinăului, un „scut uman în atingerea unor obiective geopolitice” a fost confirmat astăzi, într-un fel sau altul, în satul Copanca, situat în Zona de securitate, conectat la sistemul energetic transnistrean. Localnicii au blocat instalarea, de către angajații Companiei Premier Energy, a pilonilor electrici, afirmând că sunt împotriva acestui proiect.
Așa au reacționat unii locuitori din Copanca, raionul Căușeni, la procesul de racordare a satului la rețeaua „Premier Energy”. Deși stau fără lumină câteva ore pe zi, aceștia spun că nu au nevoie de ajutor și că nu vor să plătească cinci lei pentru un kilowatt.
Sunt și alte opinii. Un localnic afirmă că mulți săteni nu înțeleg ce se întâmplă, de fapt.
Primarul din Copanca, Afanasii Cuțari, spune că dacă satul va fi conectat la Premier Energy, riscul de a rămâne fără curent va dispărea.
AFANASII CUŢARI, primarul satului Copanca: "În acest caz, primăria va încheia un contract cu Premier Energy, care va asigura ca noi să avem mereu electricitate. Acum, în fiecare zi lumina este deconectată timp de cinci ore. Astfel, primăria va cumpără energie electrică conform tarifelor stabilite de Republica Moldova."
Într-o reacție la evenimentele de la Copanca, viceprim-ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian a declarat că „sunt încercări menite să pună în pericol bunul mers al lucrurilor care ar ajuta să treacă de criza energetică”.
OLEG SEREBRIAN, viceprim-ministrul pentru reintegrare: "Am văzut evenimentele de la Copanca. Dragi locuitori ai satului Copanca, nu vă lăsați folosiți. Vrem să vă ajutăm, să vă conectăm localitatea la gaz și la curent electric. Nu există cale înapoi. Nu vă lăsați seduși de promisiuni privind gaz ieftin și curent electric gratuit. Facem apel la rațiunea dumneavoastră."
Comisia pentru Situații Excepționale a decis astăzi activarea Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene, fapt ce va permite solicitarea asistenței internaționale la instalarea unei turbine pe gaz cu puterea de 125 MW la Termoelectrica și a zece turbine cu capacitate de 10MW la Termoelectrica și CET-Nord. O altă solicitare ține de procurarea a 100 de generatoare pentru instituțiile medicale, sociale și educaționale din Zona de Securitate. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va asigura transmiterea în folosință temporară, cu titlu gratuit, a generatoarelor electrice inclusiv Primăriei satului Copanca, raionul Căușeni.