Consumul de energie electrică va fi asigurat integral pe malul drept al Nistrului și pentru ziua de astăzi, anunță Guvernul
Social 8 ianuarie 2025, 20:23 | 266

Consumul de energie electrică va fi asigurat integral pe malul drept al Nistrului și pentru ziua de astăzi, fără a fi nevoie de a activat contractele de avarie, anunță Celula de criză de la Guvern.

Potrivit autorităților, consumul de energie a malului drept al Nistrului pentru astăzi va fi de peste 11 milioane de kilowați/oră, egal cu consumul de ieri, 7 ianuarie. Cel mai mult din necesarul de curent, 45%, este importat din România. Între timp, Energocom a anunțat că mâine consumul de curent ar putea crește cu 15%. În același timp, în regiunea separatistă situația degradează, iar deconectările de curent sunt inevitabile, în condițiile în care regiunea transnistreană mai are gaze pentru doar 24 de zile. Multe întreprinderi s-au închis, iar oamenii au rămas șomeri.

Potrivit unui comunicat emis de Celulei de criză de la Guvern, consumul energiei electrice pentru 7 ianuarie a înregistrat o scădere de 22,16% față de ziua precedentă, 6 ianuarie. Astfel consumul total a atins 11.772.000 kWh, fiind acoperit integral pe baza contractelor comerciale.

COMUNICATUL CELULEI DE CRIZĂ: "Pentru astăzi, 8 ianuarie, consumul total de energie electrică va fi aproximativ egal cu cel înregistrat în ziua de ieri, 7 ianuarie. „Energocom” a rezervat deja capacitatea comercială suficientă la hotarul cu România pentru a acoperi necesarul de consum. Astfel, 45,17% din totalul necesar de energie electrică va fi importat din România, 34% vor fi asigurate de „Energocom”, 14,36% din surse regenerabile, 5% - de CET-Nord, iar 1,36% - de întreprinderea „Costești”."

Energia electrică pentru malul stâng este asigurată în continuare de Centrala de la Cuciurgan, care funcționează pe bază de cărbune. În condițiile în care se înregistrează un deficit acut de energie, pentru a evita supraîncărcarea rețelei sunt efectuate deconectări în evantai, a câte opt ore pe zi. Anterior, compania „Tiraspoltransgaz” a deconectat de la rețea mai multe instituții publice din localitățile controlate de autoritățile constituționale, inclusiv școli, spitale și instituții culturale. De asemenea, au fost închise mai multe întreprinderi, printre care Uzina Metalurgică din Râbnița. Mii de oameni au rămas fără loc de muncă, a declarat directorul uzinei presei de la Tiraspol.

SERGHEI CORNEV, directorul Uzinei Metalurgice: "În ianuarie am planificat să producem aproximativ 17,5 mii de tone de produse finite. Bineînțeles, începând de astăzi, această cifră este zero. Aceasta înseamnă că toate plățile fiscale sunt reduse la zero. Instalația poate fi inactivă în acest mod timp de cel mult două luni."

După sărbătorile de iarnă, angajații uzinei vor continua să stea acasă și vor primi mai mult de jumătate din salariu.

Experții de la Promo-Lex anunță că peste patru mii de persoane aflate în detenție ilegală în regiunile controlate de regimul de la Tiraspol se confruntă cu condiții și mai dificile, din cauza crizei energetice. Deținuții au rămas fără căldură, de opt zile, după ce sistemul de încălzire pe gaz al penitenciarelor a fost oprit pe 1 ianuarie.

VADIM VIERU, avocat Promo-Lex: "Deținuții se află acum în condiții extrem de dificile, fără căldură, iar accesul la penitenciare pentru monitorizare este imposibil. Este o situație gravă, având în vedere că autoritățile Republicii Moldova nu pot interveni direct."

În urma deciziei aprobate de Comisia pentru Situații Excepționale, IGSU a livrat șapte generatoare electrice pentru mai multe obiective sociale în raioanele Anenii Noi și Dubăsari. Alte trei au fost transportate în localitatea Cocieri, raionul Dubăsari, unde acestea vor asigura funcționarea sistemului de alimentare cu apă a localității, dar și a Grădiniței „Garofița”. Alte patru dispozitive au fost livrate în localitatea Varnița, pentru asigurarea funcționalității Grădiniței „Romanița”, Liceului „Varnița”, primăriei satului Varnița, dar și a Centrului comunitar multifuncțional.

Opinia ta contează. Comentează!