Infecțiile respiratorii, în creștere
Numărul persoanelor care apelează la medicul de familie a crescut considerabil. Oamenii acuză răceală, gripă sau chiar infecții respiratorii. La Centrul Medicilor de Familie nr.3 din sectorul Chișinău, fiecare specialist consultă zilnic în jur de 35 de pacienți. Cei mai vulnerabili sunt copiii și persoanele în etate.
Unii oameni spun că sunt foarte precauți și fac tot posibilul ca să evite orice infecție.
Luna trecută, la Centrul Medicilor de Familie nr. 3 au fost înregistrate 185 de cazuri de infecții aerogene. Acum, medicii lucrează la capacitate maximă pentru a oferi ajutor fiecărei persoane.
ANGELA DARABAN, șef Secție medicină de familie, CMF nr.3: "În luna decembrie, ianuarie, februarie, desigur că sunt multe solicitări cu infecții virale. Acestea dacă sunt netratate la timp pot duce la diferite complicații. În această perioadă sunt atât infecții virale, cât și infecții gripale. Cel mai mult sunt afectați copiii de la 0 la 5 ani, persoanele în vârstă și persoanele cu diferite maladii."
Primele simptome la care oamenii ar trebui să atragă atenția și să se adreseze la medic sunt durerile în gât, febră, dureri musculare, cefalee sau slăbiciuni. Medicii spun că adresarea tardivă poate avea consecințe grave.
ANGELA DARABAN, șef Secție medicină de familie, CMF nr.3: "Complicațiile care pot apărea după gripe sunt otită, sinuzită, pneumoniile. Fiindcă noi am trecut deja printr-o pandemie de Covid-19, majoritatea pacienților sau persoanelor cunosc că igiena zilnică, spălarea mâinilor, păstrarea distanței, este foarte importantă. Aerisirea încăperilor, o alimentație corectă și bogată în vitamina C, plus recomandarea medicului e la fiecare individual."
Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, de la începutul anului curent au fost înregistrate 3 mii 516 cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, 65 de cazuri de gripă sezonieră și șapte cazuri de COVID-19.