Douăsprezece instituții de învățământ din Republica Moldova au recepționat astăzi peste 1800 de cărți în limba franceză
Social 15 octombrie 2024, 15:34 | 122

Douăsprezece instituții de învățământ din Republica Moldova au recepționat astăzi peste 1800 de cărți în limba franceză. În afară de aceasta, liceele și grădinițele au primit echipamente digitale pentru învățarea mai facilă a limbii franceze. Donația a avut loc în cadrul unui proiect de cooperare moldo-franceză.

Echipamente digitale, manuale de limbă franceză pentru elevii din clasele primare, cărți și jocuri pentru copii au fost donate către șase instituții de educație timpurie și șase licee din Chișinău, Soroca, Bălți, Orhei, Hâncești și Cahul.

VALENTINA TIHON, director, Grădinița „Izvoraș” Nr.16, Soroca: "Pentru noi este o premieră. Copiii din grupele pregătitoare vor învăța limba franceză din grădiniță. Vor încerca să experimenteze franceza sau cele mai simple cuvinte în franceză prin joc."

IRINA IURIN, responsabilă de proiect, Orhei: "De regulă, orice limbă care se studiază este un plus pentru copii, fiindcă știm că ei cel mai repede învață cuvintele, anume la această vârstă. Respectiv, a învăța o limbă străină gratuit, eu zic că întotdeauna este un lucru bun."

Printre instituțiile beneficiare este Liceul „Constantin Stere” din Soroca.

VASILE BAȘ, directorul Liceului „Constantin Stere”, Soroca: "Până acum lucram cu metode din manuale mai vechi, ediții mai vechi, dar aceste manuale noi sunt destul de atractive. Copiii noștri vor avea o poftă mai mare de a studia limba franceză. De aceea, urmează să fie un impact pozitiv asupra procesului educațional din instituție."

MARCELINA BALECA, șefa direcției Politici în domeniile învățământ general, MEC: "Copiii din grădiniță să înceapă prin diferite jocuri să se familiarizeze, să învețe limba franceză. O să le fie mult mai ușor adaptarea și învățarea acestei limbi, atunci când se duc în treapta primară, gimnazială."

Proiectul beneficiază de o finanțare totală de o sută de mii de euro, bani alocați de organizația neguvernamentală „Fonds Équipe France”.

GHENADIE RÂBACOV, coordonator național, proiectul „Clasele bilingve francofone”: "În valoare de 60 de mii de euro s-a procurat echipament digital, manuale, jocuri și alte materiale didactice pentru copii, iar suma care rămâne urmează să fie alocată pentru desfășurarea activităților propriu-zisă: animare, jocuri de limba franceză..."

Proiectul este finanțat de Franța prin intermediul „Fonds Équipe France” și este implementat de Ambasada Franței și Alianța Franceză din Moldova, în coordonare cu Ministerul Educației și Cercetării și primăriile din orașele vizate. Obiectivul organizatorilor este de a trezi interesul tinerilor pentru studierea limbii franceze și de a fortifica francofonia în Republica Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!