Activiștii de mediu insistă tot mai mult pe interzicerea importului și comercializării coroanelor funerare, și a florilor din plastic
Activiștii de mediu insistă tot mai mult pe interzicerea importului și comercializării coroanelor funerare, și a florilor din plastic, a căror utilizare a atins cote maxime în ultimii ani. Experții sunt îngrijorați privind lipsa unor mecanisme de reciclare a acestui tip de deșeu și cer implicarea Ministerului Mediului. Autoritățile spun că o soluție ar fi informarea și educarea populației.
CĂTĂLINA MOLODOI, director executiv, Asociația Jurnaliștilor de Mediu: "Doar în municipiul Chișinău sunt peste 25 de mii de coroane anual, sunt peste 60 de tone de coroane pe care le produce Chișinăul. Vă dați seama cât deșeu, câtă poluare se produce în Republica Moldova. Firește că ne alarmează acest lucru. Mai ales, problema este că ele nu se reciclează. În această petiție noi am solicitat interzicerea importului de coroane funerare, inclusiv a
O petiție care solicită interzicerea importului, producției și comercializării coroanelor funerare, precum și a componentelor necesare producerii acestora, a fost transmisă pe 31 martie Ministerului Mediului.
VLADA TOMESCU, reporter Jurnal TV: "„Veniți la cimitir cu flori vii!” Acesta este îndemnul activiștilor de mediu, în preajma sărbătorilor pascale. Experții ar vrea ca oamenii să renunțe odată și odată la diferite coroane și flori artificiale, majoritatea din plastic, care sunt efectiv periculoase pentru mediul înconjurător și, în definitiv, pentru sănătatea noastră."
Potrivit Întreprinderii Municipale „Combinatul Servicii Funerare”, anual pe teritoriul cimitirelor din orașul Chișinău sunt aduse peste 25.000 de coroane sau confecții funerare din plastic, care după o anumită perioadă, devin deșeuri ce necesită a fi evacuate. Reprezentanții bisericii spun cu toată fermitatea - florile artificiale nu au nicio semnificație teologică și îi îndeamnă pe enoriași să renunțe la acestea.
CONSTANTIN OLARIU, preot, secretar eparhial al Mitropoliei Basarabiei: "Tradiția coroanelor de flori vine din perioada păgână, reprezenta încununarea celui care era răposat sau se aducea un omagiu a unui erou într-o bătălie sau un om public, însă Biserica nevrând ca să altereze această tradiție înrădăcinată, a dat o altă semnificație, florilor naturale. Nu au o semnificație teologică, ci este un semn de recunoștință. Nu încurajăm folosirea unor materiale care să dăuneze mediului înconjurător. Noi trebuie să avem grijă de toată creația lui Dumnezeu."
Autoritățile spun că înțeleg gravitatea problemei, dar interzicerea acestor coroane și flori din plastic nu este o politică agreată la nivel național. „O inițiativă legislativă ar fi prematură”, spune secretarul de stat al Ministerului Mediului, Grigore Stratulat.
GRIGORE STRATULAT, secretar de stat, Ministerul Mediului: "Nu credem că interzicerea coroanelor imediată nu este o soluție la această problemă, întrucât noi trebuie să venim și cu alternative. Ar trebui să fie mai întâi campaniile de comunicare și educare a populației și producătorilor, să vedem cum ei îți pot modifica procesele tehnologice, de producere, dacă pot trece la alte materiale."
Săptămâna trecută, la Ministerul Mediului s-a desfășurat o ședință cu reprezentanți ai bisericii și ai societății civile, în care a fost abordată limitarea utilizării coroanelor funerare din flori artificiale și impactul lor asupra mediului. În cadrul discuțiilor, primarii din mai multe localități au semnalat dificultățile logistice și financiare legate de evacuarea acestor deșeuri, care nu pot fi colectate în containerele de la poarta cimitirelor. În context a fost dat exemplul autorităților din comuna Băcioi, care au interzis utilizarea coroanelor din plastic, încurajând folosirea celor biodegradabile.