Energocom, despre achizițiile de gaz
Economic 5 mai 2023, 19:32 | 1581

Guvernul a desecretizat parțial tranzacțiile de gaze naturale din ultimul an, achiziționate din creditul oferit de BERD și urmare a dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale. Întreprinderea de stat Energocom a comunicat că mai are în stoc 150 de milioane de metri cubi de gaze, ceea ce ar asigura consumul pentru o lună din sezonul rece. Anunțul a fost făcut, într-o conferință de presă, de directorul instituției, Victor Bânzari.

Energocom a cumpărat, din mai 2022 până în ianuarie 2023, 600 de milioane de metri cubi de gaz, cu prețul mediu ponderat de 928 euro pentru 1000 metri cubi. Potrivit directorului interimar al Energocom, Victor Bînzari, 300 de milioane de metri cubi au fost depozitate în România și Ucraina, iar arestul au fost livrate în timp real către Moldovagaz.

VICTOR BÂNZARI, directorul Energocom: "Deci, noi avem, în prezent, 150 de milioane de metri cubi de gaze depozitate. Dacă noi avem un consum total pe an de un miliard de metri cubi, noi avem aproape zece la sută pentru iarna următoare. Deci, noi într-o lună am putea consuma această cantitate și este foarte bine noi să avem în rezervă pentru orice eventualitate."

Volumul rămas se datorează temperaturilor mai ridicate din iarna trecută, în comparație cu alți ani, a precizat directorul Energocom. Potrivit datelor întreprinderii, în perioada 23 mai 2022 - 19 ianuarie 2023, Energocom a încheiat 55 de tranzacții, dintre care 12 tranzacții în baza dispozițiilor CSE, restul în cadrul proiectului finanțat de BERD.

Victor Bânzari, a mai explicat că în cadrul achizițiilor făcute din creditului oferit de BERD, la 98% din rundele organizate au participat reprezentanții SIS, ai Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor și au fost invitați reprezentanți ai societății civile, iar „cei care au dorit să monitorizeze procesul au avut posibilitatea să o facă”.

În prezent, malul drept al Nistrului nu cumpără gaze naturale, fiind utilizate doar cele din rezervă. Potrivit șefului Energocom, întreprinderea analizează, în prezent, piața internațională a gazelor naturale, fiind în căutarea unor noi parteneri.

Totodată, Bânzari a menționat că 2023, a fost primul an în care Energocom a făcut tranzacții de gaze, realizând mai multe premiere pentru piața de energie din Republica Moldova, inclusiv fiind folosit gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, ruta transbalcanică în regim revers și interconectorul dintre Grecia și Bulgaria.

Opinia ta contează. Comentează!