Uniunea Europeană este în momentul de față cel mai important și cel mai consecvent susținător al Republicii Moldova
Uniunea Europeană este în momentul de față cel mai important și cel mai consecvent susținător al Republicii Moldova. Este mesajul transmis de mai mulți europarlamentari români pentru corespondentul Jurnal TV la Bruxelles, Iulia Sarivan. Declarațiile politice care au răsunat săptămâna trecută la Washington și care au creat ecouri în întreaga Europă reprezintă un pericol, dar și o oportunitate pentru blocul comunitar, spun eurodeputații.
DAN BARNA, europarlamentar USR: "Europa trebuie să își asume faptul că ea este pilonul decisiv pentru susținerea Ucrainei, pentru susținerea extinderii spre Est, spre Republica Moldova. E foarte clar că pentru Rusia discuția nu mai este numai despre Ucraina. Vedem și din poziționările pe care le au purtătorii de mesaje ale lui Putin că vorbim de o încercare a Rusiei de a redeveni relevantă în Europa de Est."
În noul context geopolitic, Republica Moldova ar putea beneficia de o deschidere mai mare din partea Uniunii Europene, spune vicepreședintele grupului „Renew Europe” din Parlamentul European, Dan Barna.
DAN BARNA, europarlamentar USR: "Dinspre Uniunea Europeană, deschiderea ca lucrurile să funcționeze, dacă Moldova își face temele, va fi cu siguranță mult mai mare și mult mai rapidă. Moldova a ajuns repede în etapa de negociere, unde se află în momentul de față."
Acum poziția Europei este cât se poate de clară, susține eurodeputatul. Blocul comunitar va continua să susțină Ucraina, dar în același timp Europa simte un fel de trădare din partea administrației Trump.
DAN BARNA, europarlamentar USR: "În momentul în care noi reușim să ne dezmeticim din această trădare a unui parteneriat strategic, pe care am contat de altfel ani de zile și înțelegem că lumea de după al doilea Război Mondial așa cum o știam și după căderea Cortinei de Fier se schimbă chiar în această perioadă, începem să facem pași înainte, să facem lucruri."
Asistăm la o relansare a relațiilor dintre Statele Unite și Federația Rusă, afirmă europarlamentarul Eugen Tomac.
EUGEN TOMAC, eurodeputat: "Din declarațiile publice, constatăm că administrația Trump este dispusă la o serie de concesii, care sunt îngrijorătoare total. De ce? Pentru că Ucraina nu a agresat pe nimeni, s-a apărat până acum. Doi, pentru că Rusia, după ce a anexat Crimeea, a promis că nu va mai avea abordări de acest tip de a anexa teritorii și iată că după zece ani asistăm la această realitate."
Cât despre solicitarea Rusiei de retragere a trupelor NATO din Europa de Est, inclusiv din România, eurodeputatul a spus că acest lucru este puțin probabil. A precizat însă că echilibrul de securitate este unul fragil.
EUGEN TOMAC, eurodeputat: "Republica Moldova este prima victimă. Deci, echilibrul de securitate este foarte fragil, rămâne de văzut dacă... Subliniez aici pentru că este un subiect destul de important, dacă în aceste negocieri, care abia încep, care abia se desfășoară în aceste zile, totuși se va merge până la cedări, care sunt greu de înțeles astăzi și greu de acceptat, de a schimba configurația NATO."
Indiferent de poziția Statelor Unite, Uniunea Europeană are obligația de a-și apăra statele membre și cele candidate, a punctat Eugen Tomac.