Leul continuă să se deprecieze
Economic 18 aprilie 2019, 18:03 | 4729

Leul este în continuă slăbire. În ultimele două zile, moneda naţională a mai pierdut 13 bani faţă de euro şi 11 bani - faţă de dolar. Banca Naţională cheamă la calm şi afirmă că sunt suficiente rezerve valutare pentru a interveni pe piaţă. În replică, experţii independenți spun că BNM-ul s-a implicat suficient înaintea alegerilor parlamentare pentru a ţine în frâu cursul, iar acum suportăm consecinţele.

Efectele deprecierii leului sunt deja vizibile prin creşterea cererii de valută, dar şi prin scumpirea unor mărfuri. De exemplu, preţurile pentru anumite produse agricole au crescut cu 5-10%. Portalul mold-street.com notează că firmele specializate oferă acum un preţ de 6,1-6,5 de lei pentru un kilogram de semințe floarea soarelui, comparativ cu maximele de 5,7 lei pentru un kilogram, câteva săptămâni în urmă. E o creştere de circa 7%. Preţul pentru soia a crescut şi mai mult - cu aproximativ 10%. Deprecierea continuă a leului poate scumpi în timp tarifele pentru gaze, energie electrică şi alte utilităţi. Potrivit unor experţi, chiar autorităţile joacă contra leului, iar aceasta se explică prin nevoia de a acumula mai mulţi bani la buget, din taxele aplicate produselor de import. Analistul economic Veaceslav Ioniță spune că actuala depreciere a leului vine după ce, lunile trecute, Banca Naţională a intervenit masiv pe piaţă.

Veaceslav Ioniţă mai spune că Banca Naţională a ţinut din scurt cursul leului până la alegerile parlamentare. Potrivit expertului, intervenţiile BNM-ului au dus chiar la o uşoară întărire a leului, înainte de alegeri, în pofida deficitului de valută, iar acum, în luna aprilie, cursul de schimb recuperează tendinţa, care a fost limitată în lunile ianuarie şi februarie. Totodată, expertul Transparency International Moldova Veaceslav Negruța afirmă că datele statistice publicate de BNM arată că, înainte de alegeri, regulatorul a vândut masiv valută pentru a afişa stabilitatea promisă de autorităţi. Negruţa notează însă că orice curs menţinut artificial o perioadă îndelungată ajunge să coste scump Banca Naţională şi rezervele valutare ale statului. De partea cealaltă, BNM a emis un comunicat în care se arată că "în ultimul timp, pe piețele financiare externe, cursul euro s-a înscris pe un trend de apreciere față de dolar, pe fondul unor evoluții favorabile a indicatorilor macroeconomici din zona euro". Banca Naţională mai afirmă că "în prezent, piața valutară locală se află într-o etapă temporară de reajustare”, iar ritmul de depreciere a leului este îndeaproape monitorizat.

Opinia ta contează. Comentează!