Istoria Basarabiei a fost falsificată și este, în continuare, distorsionată, spune istoricul Mugur Andronic din Suceava
Social 18 decembrie 2023, 19:32 | 1977

Istoria Basarabiei a fost falsificată și este, în continuare, distorsionată, iar propaganda rusă lucrează împotriva apropierii de România și de Uniunea Europeană. Declarațiile au fost făcute de istoricul și scriitorul Mugur Andronic din Suceava, în cadrul unui interviu pentru Jurnal TV. Prezent la Chișinău, doctorul în științe istorice ne-a povestit despre falsurile zămislite de imperiului sovietic, dar și despre cele actuale, promovate de Kremlin.

MUGUR ANDRONIC, doctor în științe istorice: "Moldova, încă de la formare, încă din secolul XIV, a însemnat români, pentru că sutele de sate care s-au format după 1359 sunt făcute cu elementul acesta din Maramureș și din Transilvania. Au fugit de acolo, cum fug astăzi românii, basarabenii și alte neamuri est-carpatice, la o viață mai bună."

Mugur Andronic consideră că de-a lungul timpului, s-a dorit rusificarea spațiului dintre Prut și Nistru prin promovarea multiplelor falsuri și manipulări. „Istoria se repetă”, afirmă scriitorul.

MUGUR ANDRONIC, doctor în științe istorice: "Când mai vedeți declarații de la Moscova, gândiți-vă că este totul pe invers. De exemplu, Zaharova, de care efectiv mi-e greață: „Actuala guvernare românizează Republica Moldova”. Cum să românizeze dacă noi suntem români de la început? Putin, practic în stilul rusesc, întotdeauna a învârtit lucrurile ca să bage lumea în ceață, în așa fel încât să explice de ce e război. Mai nou, el zice că e eliberare națională. Care eliberare națională? Că tot așa a fost și cu Basarabia în 1944."

Istoricul a transmis un îndemn pentru basarabenii, care își aduc aminte cu nostalgie de perioada sovietică.

MUGUR ANDRONIC, doctor în științe istorice: "Oameni buni, știu că este foarte greu să înțelegeți și să acceptați că ați trăit într-o minciună totală, pentru că pe timpul sovietic un „celovek” câștiga zece ruble, dar un om liber din Europa de Vest, Uniunea Europeană, câștiga un salariu de opt ori mai mare și pleca și în concedii și avea și mașină și tot așa mai departe. Întoarcerea în trecut înseamnă întoarcerea spre rău."

Mugur Andronic este profesor, doctor în științe istorice și laureat al Academiei Române. Într-o carieră de aproape 40 de ani, el a scris 20 de cărți și peste 100 de studii despre istoria românilor.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie