Parlamentul a adoptat după miezul nopții instituirea stării de urgență începând cu 16 decembrie
Social 13 decembrie 2024, 16:27 | 169

Parlamentul a adoptat după miezul nopții instituirea stării de urgență, începând cu 16 decembrie, pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Proiectul a fost susținut de 56 de deputați ai puterii, la solicitarea premierului Dorin Recean, care a prezentat documentul în plen și a răspuns la întrebările legislatorilor. Nu au lipsit replicile acide, ironiile și duelurile verbale. Prim-ministrul a punctat că starea de urgență va permite autorităților să gestioneze „riscurile iminente” legate de sistarea furnizării gazelor naturale către regiunea transnistreană de către Gazprom.

DORIN RECEAN, prim-ministru Republicii Moldova: "Dacă cineva mai are iluzii că Rusia are grijă de oamenii din Transnistria, că-i protejează, eu cred că acum ar trebui să fie clar pentru toți că, de fapt, Rusia îi ține ostatici. Vom ajuta, dar nu vom discrimina cetățenii din dreapta Nistrului. Pentru resursele energetice trebuie de plătit. Gazul pe gratis a fost o momeală, acum vedeți și voi acest lucru."

Potrivit premierului Recean, declararea stării de urgență este necesară pentru că permite aplicarea imediată a unui șir de măsuri prin intermediul Comisiei pentru Situații Excepționale. Spre exemplu, prin dispozițiile CSE se va putea dispune, la necesitate, raționalizarea consumului de resurse energetice, vor fi introduse reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații, vor fi instituite instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru resursele energetice folosite. Aceste potențiale acțiuni au fost, pe alocuri, neclare pentru deputați, așa că aceștia l-au luat la întrebări pe premier.

ADRIAN ALBU, deputat BCS: "Vă asumați responsabilitatea dacă va fi blackout și în Moldova, dacă nu vom avea energie? Păi, Andrei Spânu o să fie top manager pe lângă dumneavoastră."

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: "În cazul în care Kremlinul nu va livra gaze naturale în stânga Nistrului, atunci va trebui să schimbăm rețeaua de la care noi ne alimentăm cu energie electrică și în condițiile în care vor continua bombardamentele și vor distruge și linia Isaccea – Vulcănești-Chișinău, atunci da, riscăm și noi. Și am spus - dar doar pentru maxim câteva ore și nu în toată țara."

OLESEA STAMATE, deputat PAS: "Introducerea unor reguli de utilizare a mijloacelor de telecomunicații, în actele pe care le-ați menționat dumneavoastră, nu am auzit niciun act normativ, legislativ care să se refere la acest domeniu. Dacă ați putea să explicați la ce vă referiți și care sunt acele măsuri?"

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: "Există mijloace de comunicare speciale care corespunzător va trebui să poată să fie utilizate inclusiv în stânga Nistrului, acolo unde autoritățile constituționale nu controlează astăzi situația."

VLADIMIR ODNOSTALKO, deputat BCS: "Noi toți cunoaștem că oamenii din stânga Nistrului sunt un pic mai săraci decât cei de pe malul drept. Dacă omul nu poate plăti, lui i se va lua grădina, vaca, casa? Ce se va întâmpla? Pentru ca să nu fie speculații, numiți instrumentele de colectare a banilor fie că e vorba despre cetățenii de la Telenești sau de la Tiraspol, dacă acești oameni nu au bani."

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: "Știți de ce acolo oamenii sunt săraci? Pentru că voi nu ați făcut nimic, pentru că voi și astăzi insistați ca malul drept să fie dependent de gazul ieftin și de electricitate ieftină, care la toți le iese pe ochi, la toți. Acum, repet, aceste instrumente sunt făcute pentru ca să putem să colectăm plăți din stânga Nistrului pentru gazul și electricitatea consumată."

PETRU BURDUJA, deputat BCS: "Starea de urgență, conform documentului, pe care ni l-ați prezentat și care este pe pagina web a Guvernului, este semnată de către prim-ministrul Dorin Recean și de către ministrul interimar al Energiei, Dorin Recean. Dacă acesta este unul și același Dorin Recean, cine l-a împuternicit?"

Proiectul de hotărâre a fost aprobat după miezul nopții, dar nu înainte de luările de cuvânt ale deputaților. Socialistul Adrian Albu a aprins o lumânare la tribuna Parlamentului, în timp ce își ținea discursul de încheiere.

ADRIAN ALBU, BCS: "Eu am încredere în experții noștri și ei ne-au spus că trebuie să ne deprindem cu lumânărelele și trebuie să știm că în mare parte vom fi dependenți de această lumină. Știți cum se spunea la ziua de naștere... Păi, iată, astăzi suntem în momentul când se naște o stare de urgență." Starea de urgență a fost instituită în contextul incertitudinii privind continuarea livrărilor de gaze rusești spre regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2025, atunci când expiră contractul de tranzit prin Ucraina. Potrivit documentului aprobat de Parlament, starea de urgență începe pe 16 decembrie și va dura 60 de zile.

Opinia ta contează. Comentează!