Donald Trump revine la Casa Albă într-un moment marcat de tensiuni globale, cu un război în desfășurare în Ucraina și noi provocări
Social 20 ianuarie 2025, 20:20 | 105

Donald Trump revine la Casa Albă într-un moment marcat de tensiuni globale, cu un război în desfășurare în Ucraina și noi provocări geopolitice. Declarația a fost făcută de expertul WatchDog Ștefan Bejan, potrivit căruia, Trump își dorește o încetare a focului în Ucraina, dar nu în condițiile impuse de Putin. Cât privește Republica Moldova, țara noastră s-ar putea confrunta cu noi riscuri, în funcție de atitudinea Statelor Unite față de regiunea transnistreană și de evoluțiile politice interne.

Expertul WatchDog a amintit că în campania electorală pentru Casa Albă, Trump a promis că va opri războiul din Ucraina în 24 de ore. Ulterior, acesta a revenit asupra declarațiilor și a spus că un termen realist este, de fapt, șase luni.

ȘTEFAN BEJAN, expert în istorie, WatchDog: "Cert este că Trump ajunge la Casa Albă într-un moment când ambele părți implicate în conflict par să fi ajuns la epuizare și și-ar dori un armistițiu. De aceea, este posibil ca administrația Trump să propună un plan de înghețare pe actualele granițe, eventual ucrainenii urmează să cedeze teritoriile cucerite din Kursk în schimbul unor teritorii cucerite de armata rusă. De exemplu, Ucraina ar putea solicita la schimb cetrala nucleară de la Zaporijie, imperioasă pentru securitatea energetică."

Prioritatea în politică externă a administrației Trump de la Washington pare să fie regiunea Asia-Pacific. O încetare a focului în Ucraina ar permite însă Statelor Unite să-și concentreze eforturile diplomatice în a stăvili influența crescândă a Chinei, a subliniat Ștefan Bejan.

ȘTEFAN BEJAN, expert în istorie, WatchDog: "Nu consider că administrația Trump va renunța la ajutorul oferit Ucrainei, pentru că asta ar însemna o nouă lovitură asupra influenței americane, după retragerea dezordonată din Afganistan. Prezența americană în Europa este un pilon important în sistemul de securitate creat după Cel de-al doilea război mondial. SUA fără Europa este mult mai vulnerabilă în fața Axei Răului, construită din China, Rusia, Iran și Coreea de Nord."

Donald Trump ar putea impune sancțiuni mai dure petrolului rusesc, iar astfel să favorizeze profiturile petroliștilor americani și reducă bugetul militar al Rusiei, conform promisiunilor sale electorale. Totodată, revenirea lui Trump la putere ar putea stimula Uniunea Europeană să-și dezvolte industria de apărare și să-și reducă dependența de Statele Unite și NATO, un obiectiv deja anunțat de mai mulți lideri europeni.

ȘTEFAN BEJAN, expert în istorie, WatchDog: "De cum se va poziționa administrația Trump în conflictul din Ucraina, depinde foarte mult viitorul Republicii Moldova. Este foarte important în care coș de cedări va fi inclusă țara noastră. O eventuală înghețare a războiului din Ucraina înseamnă și o posibilă perpetuare a situației din regiunea transnistreană. Rusia va încerca să folosească Tiraspolul, iar, eventual din toamnă – Chișinăul, pentru a duce un război hibrid împotriva Ucrainei."

Expertul WatchDog a mai spus că o înghețare a războiului pornit de Rusia, cu eventuale garanții de securitate pentru Ucraina, nu poate avea loc cu o prezență a armatei ruse în regiunea transnistreană. Este foarte important ca Republica Moldova să se asigure că, la eventualele negocieri de pace, Ucraina va solicita demilitarizarea regiunii transnistrene și aducerea acesteia sub controlul Chișinăului. Însă, dacă la alegerile parlamentare, la putere va ajunge un guvern pro-rus sau de tip hibrid, ar putea avea loc o „transnistrizare” a Republicii Moldova. Asta ar permite Rusiei să prindă Ucraina într-un clește, a conchis expertul.

Opinia ta contează. Comentează!