Politicile statului în domeniul concurenței sunt discutate în aceste zile la Bruxelles
Politicile statului în domeniul concurenței sunt discutate în aceste zile la Bruxelles. Alinierea la standardele Uniunii Europene va oferi producătorilor moldoveni acces direct la piața unică a blocului comunitar. Aceasta reprezintă o oportunitate pentru întreprinderile locale, dar și o provocare, mai ales în cazul firmelor mici, susține președintele Consiliului Concurenței, Alexei Gherțescu, care se află la Bruxelles în componența delegației Chișinăului. În luna aprilie, ar urma să fie deschise oficial negocierile de aderare pe primul capitol – valori fundamentale, susține expertul Comisiei Europene, Marc Jorna, cel care conduce sesiunile de „screening” al legislației naționale în domeniul concurenței.
MARC JORNA, expert al Comisiei Europene: "Săptămâna trecută am trimis Consiliului primul raport asupra procesului de screening. Raportul vizează clusterul unu – valori fundamentale. Acesta este acum pe masa statelor membre. Noi discutăm acum progresul pe care l-ați făcut și sperăm că în luna aprilie putem avea o conferință interguvernamentală, unde oficial vom deschide negocierile de aderare pentru acest cluster."
Prima sesiune de screening din anul 2025 se referă la politica în domeniul concurenței. Concurența liberă înseamnă o economie puternică, produse calitative, diversitate mai mare, prețuri accesibile pentru consumatori, dar și un mediu de afaceri echitabil și atractiv pentru investitori, susține viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov.
CRISTINA GHERASIMOV, viceprim-ministru pentru Integrare Europeană: "Când vorbim despre politica concurențială, aici vorbim despre 161 de acte ale Uniunii Europene, care urmează să se regăsească și în practicile noastre acasă, în Republica Moldova. În prezent, suntem aliniați la foarte puține dintre aceste acte, avem foarte mult de lucru pe parcursul următorilor ani, însă avem o echipă foarte bună la Consiliul Concurenței."
Întrebată cum va ajuta statul afacerile mici și mijlocii ca să facă față noilor standarde, Cristina Gherasimov a spus că vor fi implementate mai multe instrumente de sprijin pentru producători.
CRISTINA GHERASIMOV, viceprim-ministru pentru Integrare Europeană: "Lucrăm cu diferite instrumente, politici, pentru a ne asigura că întreprinderile mici și mijlocii, inclusiv și cele mari vor fi gata pentru a face față acelei concurențe, ca și oricare altă companie din statele membre. Noi știm deja că mai mult de 60 la sută din exporturile noastre merg pe piața unică europeană, ceea ce demonstrează faptul că antreprenorii noștri, companiile noastre deja sunt concurențiale și pot oferi aceleași standarde, aceeași calitate ca și companiile din statele membre ale Uniunii Europene."
După prima zi de screening al Capitolului 8, președintele Consiliului Concurenței, Alexei Gherțescu a dat asigurări că instituția pe care o reprezintă nu va trebui să fie reformată. A mai spus că odată ce ne aliniem la acquis-ul comunitar, țara noastră va deveni mai atrăgătoare pentru investitori.
ALEXEI GHERȚESCU, președintele Consiliului Concurenței: "Evident că o să fie și mai mari provocări pentru că vor concura nu doar cu companiile locale, dar și cu toate companiile de pe piața comună din Uniunea Europeană, dar acest lucru le dă și mai multe oportunități de dezvoltare, pe care nu le au în prezent. Din momentul în care o să devenim parte a pieței comune, o să devenim mult mai atractivi și pentru investitori ca să vină în Republica Moldova."
În perioada 20-22 ianuarie, se desfășoară prima sesiune de screening bilateral din anul 2025. La eveniment, participă reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Consiliului Concurenței, ai Centrului de Armonizare a Legislației și ai Biroului pentru Integrare Europeană.