„Babin den”, una dintre cele mai vechi sărbători bulgare, este cunoscută și ca „Ziua moașelor”
Social 20 ianuarie 2025, 20:32 | 75

„Babin den”, una dintre cele mai vechi sărbători bulgare, cunoscută și ca sau „Ziua moașelor”, a fost marcată cu mare fast la Taraclia. Organizatorii au respectat toate tradițiile, oferind publicului un spectacol pe care l-au dat ansamblul de cântece și dansuri „Rodoliubie” și alți artiști. Evenimentul a fost organizat de autoritățile locale cu sprijinul Asociației pentru Dezvoltarea Comunității Bulgare din Moldova.

Potrivit tradiției bulgare, în această zi, femeile merg în vizită la moașele din sat. Ele aduc un ulcior cu apă curată, săpun și un prosop în dar, iar moașele se spală pe mâini pentru ca micuții să fie sănătoși. Toate aceste obiceiuri de „Ziua babelor”, dar și altele care își au originea în anumite localități au fost prezentate în orașul Taraclia.

CLAUDIA LAMBOVA, locuitoare a orașului Tvardița: "Înainte de sărbătoare, în timpul săptămânii, bunicuța se pregătește pentru această zi: gătește tradiționalul „kurban”, coace banița, dulciuri. În prima zi, femeia îi primește în casa ei pe toți care îi calcă pragul. În a doua zi, deja femeile vin în vizită la bunicuță cu mâncarea lor."

STEPANIDA PASCALOVA, locuitoare a satului Iserlia, raionul Basarabeasca: "„Babinden” este o sărbătoare pentru toate femeile. Și în satul nostru exista o asemenea femeie - Baba Ivanța. Obișnuiam să mergem la ea. Mai întâi, îi spălam mâinile, îi dădeam un prosop și săpun. Nora mea întotdeauna mergea cu mine la ea și îi duceam o pâine, un pui tânăr și o sticlă de țuică, și i le dădeam în dar, în semn de recunoștință."

CATERINA DANAILOVA, profesor Istoria Culturii Bulgare, Veliko Tarnovo, Bulgaria: "Această sărbătoare este dedicată tradițiilor din trecut, femeilor care primeau nașteri, deoarece nu existau spitale și nu existau moașe și medici calificați. Prin urmare, în fiecare sat exista o bunicuță, care știa câte ceva despre naștere. Această sărbătoare este marcată pe 21 ianuarie și este dedicată acestor femei."

LAZARI DERMENJI, președintele raionului Taraclia: "Această sărbătoare „Babinden” poate fi comparată cu Ziua Internațională a Femeii. În acest fel este apreciată și sărbătorită de femeile de origine bulgară. Acest eveniment a reunit mai multe comunități de bulgari ce locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova. Este un lucru frumos, e un eveniment ce ne unește. Vreau să aduc cuvinte de recunoștință partenerului nostru de încredere, echipei ARBOM, pentru contribuția adusă pentru organizarea acestui eveniment."

ALEXANDR BORIMECICOV, director ARBOM: "ARBOM se mândrește cu faptul că poate să contribuie la păstrarea tradițiile bulgare, iar la începutul anului 2025 a reușit să contribuie organizarea și celebrarea uneia dintre cele mai importante sărbători, „Babinden”. În această zi oferim un cadou special femeilor și bunicilor noastre minunate."

MYRIAM GALLAND, prim consilier, Ambasada Franței la Chișinău: "Am fost invitată pentru prima dată la această sărbătoare. E o sărbătoare frumoasă. E o mare descoperire să văd aceste obiceiuri, aceste costume tradiționale sunt uimitoare. Evenimentul a adunat o mulțime de femei minunate din întreaga țară ca să celebreze împreună. Cunosc echipa ARBOM-ului pentru că Ambasada Franței a avut deja cu ea o colaborare în 2024 în organizarea unei competiții sportive. Îi admir pentru ideile pe care le lansează în susținerea tradițiilor comunității bulgare."

Cu ocazia sărbătorii „Babinden”, toți oaspeții, în special femeile, au avut parte de o surpriză culinară specială.

IVAN ISCHIMJI, primarul satului Colibabovca, raionul Leova: "Special pentru această sărbătoare, pentru toate femeile, am pregătit un miel la rotisor. Acesta este un cadou special din partea locuitorilor din Colibabovca și personal de la mine."

Tradiția mai spune că în această zi, bărbații nu au voie să iasă din case. Iar dacă sunt surprinși pe drum, trebuie să le dea bani moașelor. „Ziua moașelor” își are originea în Bulgaria și este sărbătorită în fiecare an pe 21 ianuarie.

Opinia ta contează. Comentează!