Tot mai multe cazuri de AVC
Social 29 octombrie 2024, 20:28 | 113

În Republica Moldova, circa opt mii de oameni suferă anual cel puțin un accident vascular cerebral. În condițiile în care fiecare secundă face diferența între viață și moarte sau între o viață activă și una marcată de dizabilități severe, medicii recomandă persoanelor să cheme serviciile de urgență la apariția primelor simptome. De Ziua mondială de prevenire a cazurilor de AVC, vă spunem ce trebuie să întreprindeți atunci când vă confruntați cu astfel de cazuri și ce trebuie să faceți pentru a evita consecințele grave.

ARTUR DUȘA, medic neurolog: "Primele și cele mai majore simptome sunt limitarea mișcărilor în membre, de obicei și membrul superior și inferior pe aceeași parte, însă sunt cazuri când toate patru membre sunt afectate. Un alt simptom poate fi amorțeala în membre. Din afectarea nervilor cranieni, este afectarea facială. Fața devine asimetrică, cade colțul gurii. La fel, se întâmplă cazuri când nu poți vorbi."

Factorii de risc care pot provoca un AVC pot fi hipertensiunea arterială, obezitatea sau prezența mai multor patologii înnăscute. Medicii atenționează că dacă pacientul nu este preluat la timp de specialiști, acesta riscă să rămână cu sechele severe.

ARTUR DUȘA, medic neurolog: "Accidentul vascular cerebral este una din cea mai „invalidizantă” patologie. Orice pacient care are, cât de ușor ar fi acel accident vascular cerebral, rămâne cu sechele. Complicațiile le putem diviza în complicații pe timp scurt și complicații pe timp lung. Cea mai mare complicație este faptul că pacienții nu se pot deplasa."

Stresul, la fel, este un factor care poate provoca un accident vascular cerebral, afirmă medicul neurolog.

ARTUR DUȘA, medic neurolog: "Dispunem doar de 4-5 ore pentru a recanaliza vasul prin metode medicamentoase. Se face tromboliza sistemică - un preparat care lizează trombul, distruge acel tromb din vas și ne permite să îi dăm drumul la sânge pre creier. Avem și șase ore pentru trombectomie mecanică."

Unii pacienți ajung pe masa de operație. În astfel de cazuri, intervenția chirurgicală poate dura în medie 45 de minute, ne-a spus medicul intervenționist din cadrul Institutul de Medicină Urgentă, Viorel Istrati.

VIOREL ISTRATI, medic intervenționist: "Eu ca medic intervenționist, având ca ajutor medicul neurolog, anesteziologul de gardă, supunem pacientul intervenției chirurgicale trombecnomie mecanică endovasculară. Ceea ce presupune un acces intra-arterial, la nivel de arteră femurală, cu navigarea unor dispozitive speciale endovasculare."

Republica Moldova a făcut progrese în ultimii ani, dezvoltând o rețea națională de centre de tratament pentru persoanele care au suferit AVC. În prezent, există 13 astfel de centre, dintre care 11 sunt primare. Nouă sunt active, cu excepția centrelor primare Ungheni și Orhei, unul multidisciplinar și unul comprehensiv.

Opinia ta contează. Comentează!