Piața energetică Europeană, o salvare
Economic 20 august 2024, 20:38 | 446

Din anul 2022, Republica Moldova este sincronizată cu rețeaua electrică europeană, fiind astfel parte a sistemului energetic al blocului comunitar. Asta înseamnă o piață mare, diversă, cu investiții atât în producerea de curent din surse curate, cât și în infrastructura de transport între diferite țări și regiuni. Rusia are însă o infrastructură învechită care nu poate asigura propria populație cu energie electrică și folosește exporturile de curent pentru șantaj politic. Concluziile aparțin mai multor experți în domeniul energetic de la Chișinău.

SERGIU TOFILAT, expert în domeniul energetic al comunității WatchDog: "Pentru noi este important ca nimeni să nu ne poată șantaja, să nu ne poată închide robinetul. Șor prin acoliții săi încearcă să împartă pliante mincinoase și să spună că cel mai ieftin gaz și energie este în Uniunea Euroasiatică care nu există. În prezent, cel mai ieftin gaz și energie este în regiunea transnistreană și nu știu cum se întâmplă că ei nu trăiesc mai bine decât noi. De ce acum, pe timp de vară, zeci de orașe din Federația Rusă stau fără energie electrică? Începând de la Marea Neagră până la Vladivostok. Oamenii ies la proteste. Stau zeci de ore sate întregi fără energie electrică."

Nu e clar dacă gazul rusesc va mai ajunge în regiunea transnistreană începând cu anul viitor. Asta deoarece contractul Grazpromului de tranzit al gazelor naturale prin Ucraina expiră la sfârșitul acestui an, iar autoritățile de la Kiev au declarat că nu-l vor prelungi. O altă problemă este că fără gaz rusesc, centrala de la Cuciurgan nu va mai putea produce energie electrică, iar autoritățile de la Chișinău vor fi puse în situația de a cumpăra curent din altă parte. SERGIU TOFILAT, expert în domeniul energetic al comunității WatchDog: "Tot ce va trebui să facem este să luăm curent electric din România. Principala constrângere pentru noi rămâne regiunea transnistreană care fără gazul rusesc falimentează și nimerește într-o criză umanitară. Clar că pentru noi este foarte costisitor pentru că va trebui să identificăm bani ca să le achităm compensații pentru cei din stânga Nistrului, căci acolo tarifele vor crește de zeci de ori și oamenii nu vor putea face față la asemenea cheltuieli, dar cu ajutorul partenerilor externi vom putea pune capăt acestui conflict înghețat."

O soluție alternativă ar fi livrarea gazului în regiunea transnistreană prin gazoductul transbalcanic, dar aceasta presupune cheltuieli mai mari pentru Moscova.

SERGIU TOFILAT, expert în domeniul energetic al comunității WatchDog: "Noi trebuie să avem acces la mai multe piețe ca să putem cumpăra energie din România, de pe piața Uniunii Europene, pentru că suntem toți într-o rețea unică. Și Moldova și Ucraina sunt deja conectate la sistemul energetic european. Noi trebuie să fim pregătiți de situația că mai devreme sau mai târziu gazul rusesc pe degeaba, în stânga Nistrului, se va termina și atunci malul drept deja din decembrie 2022 nu mai cumpără gaz rusesc."

În prezent, Energocom are contract cu Centrala de la Cuciurgan și cumpără energie electrică de acolo la prețul de 66 de dolari per megawatt/oră.

EUGEN MURAVSCHI, expert junior în domeniul energetic al comunității WatchDog: "Noi acum procurăm în cea mai mare parte a energiei electrice din regiunea transnistreană la un preț într-adevăr mai mic. Aici sunt însă două probleme. Electricitatea din regiunea transnistreană este la un preț relativ ieftin fiindcă regiunea transnistreană nu plătește pentru gaz. Deci, ei primesc gaz pentru care nu plătesc, îl ard și apoi ne vând nouă electricitatea la un preț mic pentru noi, dar pentru ei e un preț destul de profitabil ceea ce ține bugetul regimului separatist. Prețul acestui gaz însă este contabilizat de Gazprom și avem acea datorie de aproape zece miliarde de dolari SUA."

Cât ține de eventuala livrare a gazului rusesc, după 2025, prin gazoductul transbalcanic, aceasta depinde de voința Moscovei. EUGEN MURAVSCHI, expert junior în domeniul energetic al comunității WatchDog: "Unica soluție ar fi ca Gazpromul să livreze prin gazoductul transbalcanic. Problema este că această rută este mai costisitoare și nu știm dacă Moscova va decide să subvenționeze în continuare regimul separatist."

Federația Rusă nu este un furnizor de încredere, atenționează experții.

EUGEN MURAVSCHI, expert junior în domeniul energetic al comunității WatchDog: "Rusia nu este un furnizor de încredere nu doar pentru Republica Moldova, dar pentru nimeni, pentru că pur și simplu nu-și îndeplinește obligațiile contractuale. Gazpromul a pierdut în arbitrajul internațional judecata cu o companie germană pentru că Gazpromul a sistat unilateral livrările de gaz încălcându-și contractul, iar acum și Bulgaria a dat în judecată Gazpromul pentru că a sistat unilateral livrările de gaz. Deci, noi avem o mulțime de cazuri când Rusia folosește energia ca o pârghie de șantaj politic."

Republica Moldova și Ucraina au finalizat procesul de sincronizare la rețeaua energetică europeană ENTSO-E în primăvara anului 2022, atunci când Rusia și-a lansat invazia în statul vecin. ENTSO-E întrunește operatorii de sisteme de transport a energiei electrice din 35 de țări de pe continentul european.

Opinia ta contează. Comentează!