Lucrările la linia electrică aeriană Vulcănești-Chișinău, care va asigura o interconectare mai sigură cu UE, sunt în toi
Social 31 octombrie 2024, 16:26 | 291

Lucrările la linia electrică aeriană Vulcănești-Chișinău, care va asigura o interconectare mai sigură cu Uniunea Europeană, sunt în toi. Au fost instalați primii piloni ai liniei de curent care va intersecta 35 de localități. Totodată, construcția a peste 100 de fundații a fost finalizată. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a inspectat șantierul și a precizat că ritmul actual al lucrărilor va permite terminarea proiectului până la finele anului viitor. Linia electrică va oferi posibilitatea Republicii Moldova să importe curent din România, ocolind regiunea transnistreană.

ANA NEAMȚU, reporter Jurnal TV: "Lucrările de construcție a liniei Vulcănești-Chișinău sunt în plină desfășurare. Din totalul de 503 fundații, au fost instalate 150. Linia electrică va lega opt raioane. Potrivit proiectului, toate lucrările vor fi terminate la sfârșitul anului 2025."

RUSLAN SURUGIU, director UCIPE: "Ne aflăm la mijlocul acestei linii de transport Vulcănești-Chișinău. Lucrările se efectuează atât într-o direcție cât și în cealaltă, la sud și la nord, cu diferite echipe, ceea ce ne permite ca să optimizăm eforturile."

Sunt efectuate lucrări și la stațiile din Chișinău și Vulcănești. Potrivit directorului „Moldelectrica”, este vorba despre instalarea transformatoarelor și montarea echipamentului primar pentru a putea fi făcută legătura.

SERGIU CARMANSCHI, director adjunct ÎS „Moldelectrica”: "Linia electrică aeriană va uni două stații: stația Vulcănești și stația Chișinău. La moment se execută lucrări și în stația electrică Chișinău. Sunt lucrări de modernizare. Specialiștii noștri sunt implicați nemijlocit în toate etapele, începând de la proiectare, construcția sau ridicarea pilonilor și vor fi implicați până la sfârșit, până la punere în funcțiune a liniilor."

Potrivit autorităților, linia electrică va spori semnificativ securitatea alimentării cu energie electrică a consumatorilor din toate localitățile Republicii Moldova.

VICTOR PARLICOV, ministru al Energiei: "Noi, în Republica Moldova, am avut un sistem energetic care a fost foarte bine conectat la Ucraina și foarte slab conectat la România. Din șapte linii de tensiune înaltă cu care suntem conectați cu Ucraina, doar una nu traversează regiunea transnistreană. Ceea ce facem acum ne va permite să depindem mai puțin de infrastructura din stânga Nistrului, să asigurăm consumatorii din Republica Moldova că vor avea energie electrică sigură." Linia electrică aeriană de 400 kV pe direcția Vulcănești-Chișinău va avea o lungime de 157 de kilometri și va intersecta raioanele Taraclia, Cahul, Leova, Cimișlia, Hâncești, Ialoveni și localități din autonomia găgăuză. Vor fi instalați 500 de stâlpi cu 1.500 de kilometri de conductoare. Capacitatea noii linii va putea asigura 50 la sută din consumul de energie electrică al țării în perioada cu sarcină maximă. Costul total al proiectului, finanțat de Banca Mondială, este de 61 de milioane de euro. Lucrările de construcție au demarat în luna martie a anului curent.

Opinia ta contează. Comentează!