Și-a transformat casa în muzeu
O meșteriță din Căplani, raionul Ștefan Vodă, și-a transformat casa într-o veritabilă galerie de artă. Vasilisa Maxian a reușit să împletească și să croșeteze mii de articole din ață și lână colorată, care au devenit o carte de vizită a satului. Cum s-au derulat evenimentele, aflăm din reportajul realizat de colegii noștri de la Studio-L.
VASILISA MAXIAN, meșter popular: "Prima haină pe care am făcut-o sunt niște papuci pentru băiețel, care avea șase luni. Am făcut și o căciulă, pe urmă am început a face mai multe. Acest costum l-am împletit pentru nepoata mea, Mirela. Acum ea are 23 de ani."
Vasilisa Maxian ne spune că lucrările ei ajung să fie obiecte de atracție la diferite expoziții.
VASILISA MAXIAN, meșter popular: "Aici este o față de masă croșetată. Aici am la fel o față de masă, tot cu mărgele, așa îmi place mie și le fac. Aici tot față de masă rotundă. Asta am făcut-o pentru mine la bucătărie. Am făcut și pentru scaune, am zis să fie complet."
La început, meșterița a confecționat obiecte vestimentare, dar acum croșetează și împletește covoare.
VASILISA MAXIAN, meșter popular: "Mi-am făcut așa covorașe. Le mai pun în ușă. Acum lucrez la câteva. Le cos așa una de alta și fac covor mare. Așa cum l-am făcut pe acestea se face covor mare, dacă mă v-a ajuta Dumnezeu."
Femeia păstrează lucrările, pe care le-a făcut în urmă cu zeci de ani.
VASILISA MAXIAN, meșter popular: "Aici am ie împletită în andrele, este pentru nepoată și i-am cerut-o să mi-o aducă. Am împletit la toate fetele, iar asta mie mi-am făcut-o. Are mulți ani. Mi-am făcut și catrință, am împletit-o."
„Tradițiile trebuie păstrate și transmise generației în creștere, iar aceste lucrări reprezintă parte a tezaurului național”, mai spune Vasilisa Maxian.