O dronă rusească a lovit în noaptea de joi spre vineri scutul de protecție al reactorului 4 de la Cernobîl, provocând o explozie
O dronă rusească a lovit în noaptea de joi spre vineri scutul de protecție al reactorului 4 de la Cernobîl, provocând o explozie urmată de incendiu. Agenția Internațională pentru Energie Atomică a anunțat că nivelurile de radiații rămân stabile. Victime nu au fost raportate. Volodimir Zelenski a denunțat atacul, subliind că reprezintă o „amenințare teroristă la adresa întregii lumi”. De partea cealaltă, Moscova a acuzat Kievul că a lansat un atac de artilerie asupra unei centrale termice, în apropierea centralei nucleare Zaporojie, transmite Reuters.
Potrivit unui comunicat al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, explozia a fost după miezul nopții. „Nivelurile de radiaţii din interior şi din exterior rămân normale şi stabile. Agenția continuă să monitorizeze situaţia", arată comunicatul.
„Potrivit evaluărilor preliminare, deteriorarea structurii de protecție este semnificativă'”, a scris președintele Volodimir Zelenski, adăugând că Rusia este „o amenințare teroristă pentru întreaga lume”.
VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Rusia nu își schimbă retorica nebună de stat anti-umană. Și asta înseamnă că Putin cu siguranță nu se pregătește pentru negocieri. El se pregătește să continue să înșele lumea. Avem nevoie de presiunea unită a tuturor celor care prețuiesc viața – presiunea asupra agresorului. Rusia trebuie să-și asume responsabilitatea pentru ceea ce face."
„Această structură de protecție a fost construită de Ucraina împreună cu alte țări din Europa și din lume, împreună cu Statele Unite, împreună cu toți cei care sunt angajați față de securitatea reală a umanității. Singura țară din lume care atacă aceste infrastructuri, care ocupă centrale nucleare și poartă război fără să țină cont de consecințe cât de cât, este Rusia”, a mai scris Zelenski.
Cernobîl a fost locul celei mai grave catastrofe nucleare civile din lume, când unul dintre cele patru reactoare ale sale a explodat în 1986. Reactorul respectiv este acum acoperit cu un scut de protecție, pentru a preveni scurgerile de radiații persistente. Noul sarcofag, numit „noul scut antiradiații”, este proiectat să reziste 100 de ani. Structura de 108 metri înălțime și 36.000 de tone a fost realizată în 2016. A fost finalizată complet în 2018 și instalată un an mai târziu. Construirea noului sarcofag a costat peste 1,5 miliarde de euro și a fost finanțată de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și comunitatea internațională.