Livrările de gaze prin companii din Ungaria și Dubai, pe banii rușilor, au început astăzi în regiunea transnistreană
Social 14 februarie 2025, 20:27 | 224

Livrările de gaze prin companii din Ungaria și Dubai, pe banii rușilor, au început astăzi în regiunea transnistreană. Se întâmplă după ce Tiraspolul a beneficiat în ultimele săptămâni de ajutorul Uniunii Europene, iar în ultimele două zile a cumpărat gaz de pe bursa română. Furnizorul maghiar „MET Group” a primit acordul Kievului pentru a livra gazele până la hotarul Republicii Moldova, de unde este transportat de Moldovagaz către stânga Nistrului. Între timp, liderul separatist Vadim Krasnoselski i-a și mulțumit Rusiei pentru așa-numitul „credit”, fără a pomeni de Uniunea Europeană și autoritățile de la Chișinău.

Compania maghiară a anunțat despre începerea livrărilor de gaze către Republica Moldova pe pagina sa oficială. Reprezentanții furnizorului au declarat că s-a ajuns la o înțelegere cu operatorul sistemului de transport din Ucraina, care a permis tranzitul gazului pe teritoriul său.

Comunicatul companiei maghiare „MET Group”: "Ne bucurăm că am ajuns la o soluție care contribuie la securitatea energetică a țării. Această realizare a fost posibilă doar grație contribuției cruciale a operatorilor relevanți de sisteme de transport din Uniunea Europeană, Ucraina și Moldova."

Nu sunt oferite mai multe informați privind livrarea gazelor de către MET Group, cu achitarea cestora de către firma din Dubai, JNX General Trading. Aranjamentul convenit anterior presupune livrarea a maximum 3 milioane de metri cubi de gaz pe zi în stânga Nistrului. Liderul separatist de la Tiraspol s-a arătat mulțumit de funcționarea schemei și a adus mulțumiri Federației Ruse.

VADIM KRASNOSLESKI, liderul separatist de la Tiraspol: "Această livrare a fost posibilă datorită creditului acordat de Rusia și muncii minuțioase, meticuloase și coordonate a echipei Ministerului Energiei al Federației Ruse. Din partea mea și a fiecărui transnistrean, îmi exprim recunoștința față de specialiștii acestui minister și oficialii Federației Ruse pentru sprijinul acordat într-o situație energetică extrem de dificilă."

Krasnolselski evită să menționeze faptul că Uniunea Europeană a propus un ajutor financiar de 60 de milioane de dolari Tiraspolului, bani pe care structurile separatiste i-au refuzat, în schimbul acceptării unui așa-zis „credit” din partea Rusiei. Membrul Consiliului de Administrație al Energocom, Alexandr Slusari, a criticat schema de livrare a gazului în stânga Nistrului. El a subliniat că varianta procurării gazelor de pe Bursa Româna de Mărfuri era transparentă, în timp ce livrările prin compania maghiară lasă multe semne de întrebare.

ALEXANDR SLUSARI, membrul Consiliului de Administrație al Energocom: "Societatea nici măcar nu are informații generale despre conținutul contractelor dintre Tiraspoltransgaz, Moldova Gaz, MET și firma din Dubai. Volumul comandat este suficient pentru întregul consum al regiunii separatiste cu industria și fermele de criptovalută. Tarifele simbolice industriale acolo nu se vor schimba și pentru săptămâna viitoare unii angajații ai Uzinei Metalurgice de la Râbnița deja sunt chemați la muncă. Mai departe totul decide Tiraspolul."

Regiunea transnistreană s-a confruntat cu o criză energetică după ce, pe 1 ianuarie 2025, concernul rus Gazprom a oprit livrările de gaze către stânga Nistrului. Pe 4 februarie, comisarul european pentru Extindere Marta Kos a anunțat că Uniunea Europeană este dispusă să acorde 60 milioane de euro regiunii transnistrene pentru ca să-și acopere necesitățile energetice până la mijlocul lunii aprilie, însă pentru a beneficia de acest sprijin i s-au impus „condiționalități”. Tiraspolul a refuzat.

Opinia ta contează. Comentează!