Timp de decenii a fost un centru cultural dedicat filmului, iar acum îi va lua locul un așa-numit „complex multifuncțional”
Social 10 februarie 2025, 23:56 | 57

Timp de decenii a fost un centru cultural dedicat filmului, iar acum îi va lua locul un așa-numit „complex multifuncțional”. Vorbim despre fostul cinematograf „Gaudeamus”, terenul căruia se află de mai mulți ani în vizorul intereselor de afaceri. Primăria Chișinău a eliberat autorizația de construcție pentru viitorul complex, însă decizia stârnește controverse. Oamenii care locuiesc în preajmă sunt nemulțumiți și spun că întreaga zonă va fi afectată, iar ambuteiajele vor fi la ordinea zilei. Consilierul municipal Victor Chironda afirmă că autorizația primăriei este ilegală și nu respectă normele urbanistice.

PAULA BEJENARI, reporter Jurnal TV: "Pe terenul unde cândva era Cinematograful Gaudeamus este un nou șantier. Potrivit responsabililor de la Primărie, aici urmează să fie ridicată o clădire cu 15 etaje, care să fie numită „complex multifuncțional”."

Oamenii care locuiesc în zonă sunt indignați de reluarea lucrărilor de construcție pe terenul fostului cinematograf și spun că infrastructura din zonă va avea de suferit.

Potrivit consilierului municipal Victor Chironda, autorizația primăriei este ilegală.

VICTOR CHIRONDA, consilier: "De ce nu poate să fie aici nimic cu 15 etaje? Din o sumedenie de motive. Pentru că în primul rând zona aceasta face parte din zona de protecție a centrului istoric. Dincolo de asta, terenul care este în proprietate privată, pe care se vrea a construi, este prea mic pentru așa o clădire mare. Nu se respectă niciun fel de coeficienţi, nici de preocuparea terenului, nici de utilizarea terenului."

Victor Chironda a mai notat că cinematograful Gaudeamus a fost demolat ilegal în vara anului 2020. Atunci, primarul Ion Ceban a solicitat să fie convocată ședința CMC pentru a analiza posibilitatea legală de a întoarce acest teren municipalității și pentru anularea planului urbanistic zonal. Edilul a propus atunci ca în acel loc să fie construit un teatru sau un centru de cultură municipal. Totuși, după mai multe decizii, zonei i-a fost schimbat codul C3, din zonă comercială, în zonă rezidențială cu densitate medie fiind atribuit codul R7.

VICTOR CHIRONDA, consilier: "Acum dacă primăria spune că totuși acel PUZ este în vigoare, aici nu poate fi construit altceva de cât un bloc locativ pentru că este zona R7. Dacă noi vorbim de faptul că PUZ-ul cela nu este în vigoare, atunci nu poate să fie construită o clădire cu 15 etaje pentru că codul vechi era C3. Respectiv, aici trebuie să fie doar un spațiu comercial, maxim cu 3-4 etaje. Dar iarăși terenul este prea mic, ca să încapă asemenea clădiri cu asemenea funcționalități."

Viceprimarul capitalei Ilie Ceban a declarat în cadrul ședinței primăriei că au fost eliberate actele permisive pentru construcția unui complex multifuncțional pe terenul fostului cinematograf „Gaudeamus”.

ILIE CEBAN, viceprimarul Chișinăului: "Într-adevăr, am eliberat acte permisive pentru această locație, pornind de la aceea că este terenul și construcția este proprietate privată de mulți ani. Anterior, au fost tentative din partea foștilor proprietari să modifice zona și să o transforme într-o zonă pentru construcția blocurilor. În 2020 acest lucru a fost stopat. Astăzi, în momentul actual, este o zonă C3, care presupune construcția unui complex sau a unor construcții multifuncționale, social, comercial."

Întrebat câte etaje va avea clădirea, Ilie Ceban a răspuns că vor fi până la 15 etaje.

Opinia ta contează. Comentează!