13 gospodării din Călărași, Strășeni și Telenești au primit astăzi asistență financiară pentru lucrări de reabilitare a locuințelor
Social 10 februarie 2025, 20:47 | 132

13 gospodării din raionalele Călărași, Strășeni și Telenești au primit astăzi asistență financiară pentru lucrări de reabilitare a locuințelor, astfel ca acestea să devină eficiente energetic. Din acești bani, familiile defavorizate vor putea să-și izoleze termic pereții exteriori ai casei, să instaleze centrale termice pe bază de biocombustibili solizi sau să înlocuiască ușile și ferestrele exterioare.

Finanțarea oferită din bani europeni acoperă 95% din costurile lucrărilor, cu o contribuție de cinci la sută din partea beneficiarilor. Printre aceștia este și familia Nataliei Lungu din satul Pitușca, raionul Călărași. În câteva luni, pereții locuinței sale vor fi izolați termic, iar casa va fi încălzită de un cazan ce funcționează pe bio-combustibil. NATALIA LUNGU, locuitoare a satului Pitușca, Călărași: "Suntem șapte membri, cinci copii și deja ambii părinți. La noi doar soțul lucrează și nu dispunem de finanțe pentru toate necesare. Acum ne încălzim datorită sobei cu lemne. Sunt niște cheltuieli foarte mari. Cred că cheltuielile vor fi mai mici, căldura o să fie mai confortabilă în casă, copii se vor simți mai bine și noi suntem foarte bucuroși că am fost aleși în acest proiect."

Beneficiarii au primit pachete de sprijin financiar ce variază între 150 de mii de lei și 500 de mii de lei, în funcție de lucrările necesare.

ION ȚURCANU, locuitor al satului Scorțeni, Telenești: "- Vom instala încălzirea termică, cu cazan, apă, casa să o izolez termic. - Până acum, cum v-ați descurcat? - Cum? Am avut cazan pe gaz, de acesta mic. Pe rând, câte una, încetișor."

LUCIA KOGÎLNICEANU, locuitoarea satului Meleșeni, Călărași: "Am hotărât să ne facă izolație la casă și să avem căldură în toată casă, fiindcă la noi foarte multe lemne se consumă. Încălzim trei sobe. Cheltuim undeva 18-20 de mii de lei numai pe lemne. "

Responsabilii de la Ministerul Energiei susțin că datorită acestui proiect, beneficiarii vor economisi până la 50% din consumul energetic.

CAROLINA NOVAC, secretar de stat, Ministerul Energiei: "Soluția durabilă pentru țara noastră este să renovăm la maxim cât mai multe case ale moldovenilor. Să le eficientizăm, să le oferim cetățenilor noștri un confort mult mai mare. Și aici vorbim în primul rând de facturi."

ION MUNTEAN, director, Centrul Național pentru Energie Durabilă: "Ne vom axa pe lucrări care aduc cel mai mare impact asupra facturilor la energie - în primul rând lucrări de izolare termică a pereților, acoperișului, schimbarea geamurilor și îmbunătățirea sistemului de încălzire, inclusiv schimbarea sistemului de încălzire, centrală sau soba care există să fie înlocuită cu o centrală pe bio-combustibil." VERENA ZELL, șefa Cooperării pentru Dezvoltare din cadrul Ambasadei Republicii Federale Germania la Chișinău: "Suntem interesați să reducem costurile pentru familii, pentru toți oamenii minunați din Moldova. Iar cea mai ușoară și rapidă cale este să luăm măsuri de eficiență energetică în clădiri, pentru că acestea sunt responsabile pentru jumătate din consumul de energie, aici, în Moldova."

Pentru toate cele 180 de gospodării incluse în proiectul „Eficiența energetică a caselor individuale din gospodării rurale cu grad de vulnerabilitate energetică extremă”, Uniunea Europeană a alocat un milion de euro.

Opinia ta contează. Comentează!