Energia trebuie consumată chibzuit
Social 18 decembrie 2024, 20:17 | 585

Starea de urgență în sectorul energetic nu ar trebui să-i sperie pe cetățeni, ci să-i facă să consume mai chibzuit energia. Este una dintre recomandările directorului Centrului Național pentru Energie durabilă, Ion Muntean. Într-un interviu pentru postul nostru de televiziune, expertul a vorbit și despre măsurile pe care autoritățile le întreprind pentru a reduce din cheltuielile consumatorilor aflați în dificultate.

ION MUNTEAN, directorul Centrului Național pentru Energie Durabilă: "Populația nu ar trebui să se sperie. Ar trebui să fie precaută și să țină cont de recomandările care vin din partea autorităților legate de consumul de energie. Și aici ar fi două recomandări de bază. Prima recomandare ar fi să evităm consumul de energie în orele de vârf, pentru că în orele de vârf energia este cea mai scumpă. Alte recomandări ar fi legate de raționalizarea consumului de energie. Cum ar fi măsuri de reglare a temperaturii, de micșorat cu 1-2 grade Celsius. Lucrul acesta duce la reducerea consumului de energie sau valorificarea la maxim a luminii naturale."

Instalarea în încăpere a unui termostat care permite programarea variabilă a temperaturii fără necesitatea unor ajustări manuale este o altă metodă de a economisi. Există și măsuri care implică costuri mai semnificative, dar pe care autoritățile încearcă să le susțină. În luna octombrie a fost lansat Programul EcoVoucher, prin care consumatorii defavorizați pot primi până la 7.000 de lei pentru achiziționarea electrocasnicelor eficiente energetic, cum ar fi frigidere sau mașini de spălat. Programul gestionat de Ministerul Energiei și Centrul Național pentru Energie Durabilă are un buget total de 54 de milioane de lei.

ION MUNTEAN, directorul Centrului Național pentru Energie Durabilă: "A fost implementată cu succes prima etapă a programului de vouchere pentru electrocasnice. Peste 7200 de beneficiari au reușit să-și înlocuiască electrocasnicele vechi cu altele noi din punct de vedere energetic, care au adus direct impact în factura lor. Estimările pe care le-am făcut noi, dar suntem în proces de precizare, arată că, cumulativ, aceste familii vor economisi aproximativ 4 milioane de lei anual."

„Deși Republica Moldova s-ar putea confrunta cu riscuri majore la adresa securității energetice, în ultimii ani au fost înregistrate progrese”, arată raportul de Implementare al Secretariatului Comunității Energetice, care plasează Republica Moldova pe primul loc în rândul țărilor din regiune.

ION MUNTEAN, directorul Centrului Național pentru Energie Durabilă: "Relevă practic progresele Republicii Moldova obținute pe partea de politici, documente normative, transpunere a legislației europene pe plan național și implementarea acesteia. A fost creat Fondul de eficiență în sectorul rezidențial, care, la fel, este punctat ca un progres important. A fost reorganizat Centrul Național pentru Energie Durabilă, ca o instituție care să aibă capacitatea să implementeze programe de stat, inclusiv programe care să reducă capacitatea energetică a populației."

Potrivit Secretariatului Comunității Energetice, Republica Moldova „a demonstrat o performanță de 100% în asigurarea stocurilor de securitate de gaze naturale, fiind în continuare pregătită pentru a gestiona o eventuală criză pe malul drept, determinată de incertitudinea livrărilor de gaze în stânga Nistrului”. În același raport se arată că sunt necesare completarea transpunerii reglementărilor europene și finalizarea strategiei pe termen lung pentru neutralitatea climatică până în 2050.

Opinia ta contează. Comentează!