Mai bogați cu 4,4 miliarde de dolari
Social 18 iunie 2024, 20:13 | 1490

Recensământul 2024 e cu surprize! Până acum s-a constat că numărul de locuințe este cu peste 20% mai mare decât se credea. „Acest lucru ar demonstra că Republica Moldova este cu 4,4 miliarde dolari mai bogată”, afirmă expertul economic Veaceslav Ioniță, care a analizat ultimele date ale Biroului Național de Statistică.

Potrivit celor mai recente informații, în Republica Moldova sunt înregistrate circa un milion 330 de mii de locuințe, iar pe 23 mai, în procesul de recensământ, această cifră a fost depășită. Biroul Național de Statistică arată că au fost recenzate un milion 614 mii locuințe. „Numărul mai mare de locuințe existente influențează puternic datele privind averea cetățenilor”, afirmă Veaceslav Ioniță într-un comentariu.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Până la recensământ, estimam avuția cetățenilor la 52,4 miliarde de dolari, în creștere cu 2,2 miliarde față de 2023, în special datorită scumpirii locuințelor din municipiul Chișinău. Dacă luăm în calcul datele recensământului, atunci pe 16 iunie, avuția cetățenilor este de cel puțin 56,8 miliarde de dolari, sau cu 4,4 miliarde mai mult decât am știut noi până la recensământ."

În opinia lui Ioniță, această creștere se datorează reevaluării avuției din sate, care a crescut cu cel puțin 1,5 miliarde de dolari, de la șase miliarde până la recensământ, la 7,5 miliarde de dolari, conform datelor actuale.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Potrivit estimărilor, avuția populației din Chișinău este cu 980 de milioane de dolari mai mare față de datele de până la recensământ și a ajuns la 22 miliarde de dolari. În restul orașelor, avuția cetățenilor a crescut cu alte 1,7 miliarde de dolari, până la 11,2 miliarde."

Până în prezent au fost recenzate și circa două milioane 361 de mii de persoane, inclusiv cu reședință obișnuită și cele fără reședință obișnuită. Recensământul a început pe 8 aprilie și va încheia pe 7 iulie.

Opinia ta contează. Comentează!