Agricultorii au protestat a doua zi consecutiv, în fața Parlamentului, cerând audiență în plen
Social 19 decembrie 2024, 20:49 | 221

Și agricultorii au protestat astăzi, a doua zi consecutiv, în fața Parlamentului, cerând audiență în plen. În același timp, deputații au votat în primă lectură proiectul de lege cu privire la unele măsuri de sprijin pentru fermierii afectați de secetă. Potrivit documentului, până pe 31 octombrie viitor va fi instituit moratoriu la plata datoriilor restante. Se întâmplă în situația, în care unii antreprenori spun că băncile îi ruinează efectiv.

ALEXANDRU BĂDĂRĂU, director executiv, Asociația „Forța Fermierilor”: "Avem agricultori care sunt executați direct cu gajul care l-au pus la creditori fără a iniția o procedură de judecată. Au dat consimțământul ca să li se fie ridicat imediat tehnica în cazul în care întârzie. Acești agricultori sunt preponderent cei de la sud, care deja al doilea, al treilea an întâmpină dificultăți în a-și continua activitatea."

Fermierii insistă pe un dialog cu factorii de decizie din Guvern, Președinție și Parlament.

SERGIU STEFANCO, fermier: "Avem o simplă cerință să convocăm o ședință în care să discutăm public. Asta e singura condiție a noastră."

Deputații au aprobat joi în primă lectură proiectul cu privire la unele măsuri de sprijin pentru agricultorii afectați de secetă. Din ziua intrării în vigoare a respectivei legi și până pe 31 octombrie 2025 va fi instituit moratoriu la plata datoriilor restante.

VIOREL BARDA, vicepreședintele Comisiei agricultură și industrie alimentară: "Anumiți creditori, de rea credință, cesionau creanțele după termenul limită de notificare astfel punând debitorul în situația în care să aibă în față un alt creditor decât cei despre care știa. Fără posibilitatea legală de a notifica și pe aceștia."

De aceste măsuri vor putea beneficia agricultorii cu cel puțin 40% din recolta afectată, pe o suprafață de cel puțin 40% din terenurile deținute. Noutatea este că vor beneficia și fermierii care au în gestiune cel mult 1800 de hectare. Un alt criteriu stabilește ca debitorii fermieri să nu fie în procedură de insolvabilitate confirmată printr-o încheiere a instanței.

Opinia ta contează. Comentează!