Pușcărie și dosar de milioane - Jurnalul Săptămânii, 9 Octombrie
Jurnalul Săptămînii 9 octombrie 2021, 20:29 | 56330

Un om de afaceri din Rusia îi învinuiește pe foștii procurori anticorpuție din Republica Moldova, Roman Statnîi și Viorel Morari, că i-ar fi fabricat în 2018 un dosar și l-au lipsit de bunuri în valoare de peste 1 800 000 de euro. Reclamantul, Evgheni Kheyman, insistă că totul s-a făcut la comanda a doi mari antreprenori, ambii din anturajul lui Igor Dodon.

Întreprinderea „Natur Bravo” are două fabrici, amplasate pe teritorii de peste 30 de hectare fiecare în oraşele Floreşti şi satul Cupcini, raionul Edineț. Acum câțiva ani, fabrica din Cupcini a fost modernizată, fiind în măsură să ia mai bine de 60 la sută din totalul producţiei. Aici este și o linie proprie de cale ferată. Beneficiarul de facto al întreprinderii la acea vreme era cecenul Vakha Agaev, un prosper om de afaceri în domeniul petrolier, deputat comunist în Duma de Stat a Rusiei. Pe 23 februarie 2020, Vakha Agaev a decedat. Se presupune că moartea a fost cauzată de Covid.

Din 1998 până în 2018, Evgheni Kheyman a fost persoana de încredere a lui Agaev. În 2008, de exemplu, Kheyman a fost numit director general al principalului obiectiv de profit al lui Agaev, gigantul petrolier „Iugnefteprodukt”. Agaev a făcut parte din grupul de oameni apropiați lui Igor Dodon, acesta din urmă bucurându-se de o promovare intensă în cabinetele din Moscova. La sfârşitul lui 2016, la scurt timp după alegerile prezidenţiale, Evgheni Kheyman a devenit membru al Consiliului economic pe lângă preşedintele Igor Dodon. S-a făcut la recomandarea lui Vakha Agaev. În funcția lui Kheyman au intrat problemele vamale, care apăreau între Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Kheyman susține că procurorii anticorupție de la Chișinău l-au deposedat de averi anume la comanda fostului partener de afaceri.

Pentru ca să-și redobândească libertatea, fraților Kheyman li s-a comunicat că trebuie să returneze prejudiciile, pe care Vaha Agaev le-ar fi estimat în felul următor: Vasilii Kheyman - ceva mai mult de un milion de euro, iar Evgheny Kheyman - aproximativ 100 000 de mii de euro. Întru-cât Vasilii nu avea așa bani, Evgheny a fost constrâns să-și asume datoria fratelui și să plătească. Potrivit lui Kheyman, condițiile au fost puse de către trimisul lui Agaev: noul director al companiei „Natur-Bravo”, Muhamad Galaev, un cetățean al Rusiei, cu afaceri în Republica Moldova. Discuția, plină de amenințări, ar fi avut loc în prezența procurorului Roman Statnîi.

Unul dintre coordonatorii operațiunii de estorcare era șeful Procuraturii Anticorupție, la acea vreme, Viorel Morari, afirmă Evgenii Kheyman .

Potrivit lui Kheyman, la una dintre aceste întâlniri, cei doi au convenit asupra formulei în care va fi returnată suma de 1 200 000 de euro.

Mukhamad Galaev i-ar fi cerut lui Kheyman 120 000 de euro, în numerar. Acești bani ar fi 10 la sută din prejudiciul invocat de Galaev şi urmau să ajungă la procurori, pentru servicii. Kheyman zice că a însărcinat-o pe soție să se plece în Rusia, în Krasnodar, să adune suma cerută.

În ceva mai mult de o lună, soțiile fraților Kheyman reușesc să-i aducă lui Galaev 120 000 de euro, în câteva tranșe. Fiecare dintre acestea este consemnată printr-o semnătură a șoferului companiei „Natur Bravo”. Datele despre zboruri arată că de regulă banii erau transmiși la o zi-două de la aterizarea avionului pe Aeroportul Chișinău. Ulterior, femeile plecau la Krasnodar.

Astfel de conexiuni au fost înregistrate și în sediul Procuraturii Anticorupție. De exemplu, pe 7 mai 2018, în chiar ziua în care „Natur Bravo” a fost recunoscută, în persoana administratorului Galaev, drept parte păgubită de aproape patru milioane şi jumătate de lei.

De la telefonul lui Evgheny Kheyman au fost efectuate mai multe apeluri spre juristul Tatiana Svetlova, fondator al baroului de avocați „Svetlova LLP”, cu sediul la Londra. În aceeași zi, de pe adresa electronică a lui Kheyman a fost expediat un mesaj către Svetlova, în care se arată că acesta dorește să înstrăineze apartamentul din capitala Marii Britanii.

Apartamentul de 156 de metri pătrați, evaluat la 1 200 000 de euro, din centrul Londrei, a fost transmis cu titlu gratuit către cetățeanul Federației Ruse, Zourbek Sagaev, un cecen din orașul Groznîi. Sursele afirmă că acesta ar fi un apropiat al familiei Agaev și că ar fi ocupat funcția de director comercial al companiei „Iugneftiproduct”. Pe 2 martie 2018, cu mai puțin de o lună înainte de arestarea fraților Kheyman, Sagaev a devenit singurul acționar al companiei „Natur-Bravo”. Contractul de transmitere a imobilului a fost semnat pe 22 iunie 2018, pe coridorul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, înainte de încă o ședință la care urma să-i fie prelungit mandatul de arestare.

Kheyman susține că i-a cerut soției să transmită dreptul de proprietate asupra mai multor bunuri imobile din Krasondar, a căror valoare se ridică la aproximativ 130 de mii de euro. Este vorba de un teren de 545 de metri pătrați și de o casă. Acestea au fost înregistrate pe numele unui cecen, cetățean al Rusiei.

În ultima fază, Kheyman a transmis aproximativ 360 de mii de euro, anunțându-l pe bancherul său din Zurich să-i închidă contul și să treacă toate mijloace bănești pe contul, pe care îl deține la o bancă din Republica Moldova. Pe 2 iulie 2018, soția lui Kheyman a expediat un mesaj pe adresa electronică a acestuia, în care se conțineau rechizitele bancare. Acest mesaj a fost expediat și pe adresa [email protected]. De pe această adresă electronică, Muchamad Galaev a răspuns la solicitările noastre.

Pe 7 august 2018, echivalentul în lei a 360 de mii de euro a ajuns în contul lui Evgheny Kheyman. În ziua următoare, banii au fost transferați pe contul unei firme din regiunea transnistreană, pe care i-a indicat-o directorul „Natur Bravo”, Galaev. Potrivit lui Kheyman, banii au fost transferați ca avans pentru niște materiale de construcție.

Este vorba despre Alexandru Vâlcu. Acesta ar fi unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din Republica Moldova, care face bani în duty free și din comerțul cu produse din tutun. Vâlcu și Galaev sunt parteneri de afaceri mai bine de 15 ani. Împreună au fondat și administrat mai multe companii din Republica Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, din Rusia sau România. Pe parcursul anului 2017, cei doi s-au deplasat deseori împreună la Moscova, unde s-au întâlnit cu Agaev. În octombrie 2017, cu câteva luni înainte de arest, Kheyman ar fi fost anunțat de către Vaha Agaev că până la finele anului, întreprinderea „Natur Bravo” va trece în administrarea lui Galaev și a lui Vâlcu.

La scurt timp, administrația companiei „Natur Bravo” și-a mutat sediul la aceeași adresă, unde se află alte firme ale lui Alexandru Vâlcu - stradela Studenților 2/4 din Chișinău. În aprilie 2018, Vâlcu a fost inclus în consiliul societății, timp de un an fiind membru al acestuia. În procesul de transferare a puterii, între Kheyman și Vâlcu s-a iscat o ceartă. Au urmat amenințări.

Documentele cu privire la licențierea magazinelor duty-free arată că interesele companiei „Altai” au fost reprezentate în diferite perioade de către persoane cu funcții sau au interacționat cu alte firme ale lui Vâlcu și Galaev. În unul dintre cazuri este vorba de un avocat, are în perioada 18 mai 2016 - 25 octombrie 2016 a ocupat funcția de consultant juridic în cadrul companiei „Lobi Steel Trade” SRL, fondată în 2009 de către Vâlcu și Agaev. Într-un alt caz, Camera de licențiere a eliberat licențe pentru magazinele duty-free pe numele unui om de afaceri, ale cărui firme își au sediul tot în clădirea de pe stradela Studenților, a cărei proprietar este Vâlcu. Și astfel de coincidențe remarcăm încă în cel puțin trei episoade. Timp de mai mulți ani, aceleași persoane sau rudele acestora gestionează activitatea altor trei firme din duty free, afiliate direct sau indirect lui Vâlcu: „Alvi-Grup”, „Almavis” și „Tabimport”. Evgheny Kheyman crede că Galaev și Vâlcu l-au influențat pe Vaha Agaev.

Pe 10 august 2018, la două zile după ce banii au intrat în contul companii ”Altai”, Judecătoria Buiucani a emis o sentință de condamnare pe numele fraților Kheyman, fiindu-le aplicate amenzi în sumă totală de 400 de mii de lei. La scurt timp, cei doi au părăsit Republica Moldova. Ulterior, în februarie 2019, Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat pe Evgheny Kheyman, aflat deja în Rusia, la patru ani de închisoare cu executare, iar în anul următor, pe 1 decembrie 2020, Curtea Supremă de Justiția a casat decizia Curții de Apel și a transmis cauza la rejudecare, etapă la care se află și în prezent. Tot în 2020, Procuratura Generală a deschis pe numele lui Roman Statnîi și al lui Muchamad Galaev un dosar penal, pentru escrocherie în proporții deosebit de mari și exces de putere.

Galaev zice că nu s-a folosit vreodată de telefonul și laptopul lui Kheyman.

Într-o plângere depusă la Procuratura Generală, în septembrie curent, Roman Statnîi declară că în spatele dosarului intentat pentru pretinsa estorcare de la familia Kheyman ar sta fostul președinte Igor Dodon și membrii PSRM, care se răzbună pentru „dosarul Bahamas”.

Potrivit lui Viorel Morari, Kheyman se folosește de faptul că dosarul în care a fost condamnat a fost trimis la rejudecare.

Procuratura Generală ne-a comunicat că dosarul pe numele lui Statnîi și Galaev se află la etapa de finalizare și în timpul apropiat va fi trimis în instanță. Ofițerul de presă al instituției, Maria Vieru, nu a putut să ne spună dacă din luna mai 2020 și până în prezent, în dosar au apărut și alți învinuiți.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie