Morile de vant... De altădată - Jurnalul Săptămânii, 20 Februarie
Doar patru din sutele de mori de vânt, care se înălțau cândva pe aceste meleaguri, s-au păstrat până în zilele noastre. Două se mai află în satul Beșalma, una în Mileștii Mici și a patra - în Cernoleuca. Toate-s într-o stare avansată de degradare și așteaptă mână de gospodar să le pună în folosul oamenilor. Autoritățile anunță că au găsit ceva bani și pentru început ar putea fi reparată moara de vânt din satul Cernoleuca. Localnicii sunt gata să facă și o clacă, iar tot procesul va fi transmis live.
Acum 100 de ani, morile erau cam pretutindeni. Oamenii se foloseau anul împrejur de morile de apă, plutitoare, morile de vânt sau cu tracțiune animală. Odată cu trecerea timpului și dezvoltarea procesului tehnologic, acestea au fost înlocuite cu morile moderne pe bază de energie electrică. Morile de vânt, tradiționale, sunt acum numărate pe degete, fiind incluse în registrul patrimoniului de stat. Dar, să le luăm pe rând. Situată pe un deal, la intrarea în satul Cernoleuca, moara servea drept carte de vizită a localității.
Sătenii vorbesc acum cu plăcere despre moara din localitate, care le-a fost de mare folos, pe timpuri.
Astăzi din impresionanta construcție arhitecturală au rămas doar câteva bârne, date pe dinăuntru cu lut.
Primarul din Cernoleuca spune că a făcut cărare bătută la Ministerul Culturii cu rugămintea de a salva moara din localitate.
Acum câțiva ani, oamenii din sat au decis să organizeze o clacă și să muruiască pereții morii, să o repare, dar responsabilii de la Ministerul Culturii le-au interzis să intervină în construcție, spune primarul.
Pe parcursul anilor, la ușa primăriei din Cernoleuca au bătut mai multe persoane, cu intenția să cumpere moara, dar nu le-a reușit. La începutul anului curent, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, a anunțat că moara de vânt ar putea fi restaurată.
Ion Șefăniță a invitat și specialiști în domeniu, care au văzut în ce stare se află moara de vânt și au venit cu recomandări.
Arhitectul Mihai Andrieș afirmă că a muncit mult pentru a elabora proiectul de restaurare a morii din Cernoleuca, raionul Dondușeni. El spune că a analizat minuțios fiecare element al construcției.
Mihai Andrieș crede că lucrările de demontare a morii vor începe în primăvară, pe etape, iar specialiștii trebuie să asigure conservarea elementelor originale.
Autoritățile de la Chișinău afirmă că o parte din cheltuieli vor fi acoperite de Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor.
Oamenii din sat sunt gata să dea o mână de ajutor.
O altă moară de vânt stă pe un deal de la marginea satului Beşalma, raionul Comrat. Așa ceva vezi numai în cărţile vechi.
Moara arată la fel ca la începutul secolului XX. Vasile Chior spune că cele mai multe piese sunt făcute din lemn de salcâm, pentru că e deosebit de trainic.
Moara e funcțională și oamenii vin deseori să o admire.
Autoritățile de la Chișinău afirmă că și cele două mori din Beșalma ar urma să fie reconstruite.
O moară de vânt s-a mai păstrat și la Mileştii Mici. Localnicii spun că are peste o sută de ani. Ultimii saci de grâu au fost aduși aici acum 40 de ani. De atunci, moara nu mai lucrează.
Chiar dacă are 100 de ani, stăpânul spune că moara poate fi pusă la lucru. De ce nu? Temelia şi râşniţa s-au păstrat bine.
Potrivit estimărilor, reparația ar costa peste 100.000 de lei, însă asemenea bani nu-i aduni cu una, cu două.
Și în acest caz ar putea interveni Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, afirmă Ion Ștefăniță.
Arhitectul Mihai Andrieș susține că moara din Mileștii Mici și cea din Beșalma nu trebuie trecute cu vederea. Aceste mori merită o altă soartă, spune specialistul.
Faptul că mai vedem și astăzi câteva mori de vânt pe dealuri îl datorăm localnicilor, care păstrează istoria satelor. Reprezentanții Agenției de inspectare și restaurare a monumentelor spun statul trebuie să intervină de urgență. Potrivit autorităților în domeniu, în ultimii ani nu s-a investit nimic în monumentele de arhitectură industrială și există riscul ca acestea să se piardă. Iar locul unde sunt amplasate morile se va transforma într-un pustiu, unde doar vântul va purta dorul falnicilor construcții de altă dată...