Romanțe deosebite au răsunat ieri la Criuleni, în cadrul festivalului tradițional „Petale de Trandafir”
Social 18 noiembrie 2024, 16:00 | 104

Romanțe deosebite au răsunat ieri la Criuleni, în cadrul festivalului tradițional „Petale de Trandafir”. Pe scenă au urcat zece participanți, iar prestația lor a fost analizată minuțios de un juriu. Cele mai bune voci s-au ales cu premii bănești. Unii interpreți ne-au mărturisit că nu este pentru prima oară când vin la acest festival și că de fiecare dată încearcă să impresioneze publicul cu cele mai bune melodii.

LIUBA DRAGOMAN GROSU, participantă: "Astăzi o să cânt o romanță de la mama mea, care a cântat-o ea. Mereu când o cânt îmi amintesc de mama. Ea tare mult îmi lipsește și când o cânt mă simt mai bine. Este o romanță de viață jalnică. Noi suntem acum în vârstă, iar romanțele ne alină sufletul."

ALINA ORBU, participantă: "Pentru prima oară când am participat cred că aveam vreo 19 ani. Chiar prima romanță pe care am învățat-o a fost „De dragul tău”, cu care am revenit și astăzi în concurs. Pe parcursul anilor am mai participat aici, la Criuleni, la „Petale de trandafir” când am fost invitată, dar am participat și la „Crizantema de argint” de la Chișinău."

Unii spectatori ne-au spus că romanțele au o însemnătate deosebită pentru ei.

Prima ediție a festivalului de la Criuleni a avut loc în anul 1996 în satul Jevreni, a menționat într-un discurs președintele Societății „Limba Noastră cea Română”, Valentina Butnaru.

VALENTINA BUTNARU, președintele Societății „Limba Noastră cea Română”: "Când zic festivalul de romanțe „Petale de trandafir”, mă întorc la anul '96 la Jevreni și o văd pe Claudia Șerșun cu „Ieși mândruțo până-n prag diseară”. Dar să știți că acest festival a fost pornit dintr-o glumă de la romanța culeasă în Jevreni."

Participanți au fost urmăriți cu mare atenție de către un juriu, din care au făcut parte și invitați de la Iași.

AURICA ICHIM, director al Muzeului municipal „Regina Maria”, Iași: "Criterii sunt: de la ținuta scenică, ținuta vestimentară, dar cea mai importantă rămâne vocea.Romanța, dați-mi voie să dezvălui, este undeva în adâncul sufletului meu și este cea care oricând, dacă ești vesel și alergi, dacă ești la prima iubire, dacă ești la un eșec în dragoste, oricând vei găsi o melodie pe care să o poți fredona."

ELENA FRUMOSU, șef Secție cultură și turism, Consiliul raional Criuleni: "Vor fi premii bănești. Premiul I, II și III și două mențiuni, la fel bănești. Fiecare participant va primi câte un cadou, să zic așa, insigna festivalului."

Potrivit autorităților locale din Criuleni, festivalul „Petale de Trandafir” a ajuns la mai bine de 20 de ediții. În acest an, pe scenă au urcat zece participanți, atât tineri, cât și vârstnici.

Opinia ta contează. Comentează!