Medicii au înregistrat în ultimele două săptămâni 37 de cazuri de otrăvire cu ciuperci
Social 27 septembrie 2024, 15:38 | 187

Atenție la ce puneți în farfurie! Medicii au înregistrat în ultimele două săptămâni 37 de cazuri de otrăvire cu ciuperci. Cei afectați sunt 31 de adulți și șase copii. Autoritățile subliniază gravitatea acestor intoxicații și importanța intervenției rapide pentru salvarea vieților.

Pacienții adulți cu vârste cuprinse între 21 și 73 de ani, și șase copii până la 12 ani, prezentau simptome care s-au declanșat la câteva ore după consumul de ciuperci.

În localitățile din nord au fost înregistrare 19 cazuri de otrăvire, în centru, inclusiv municipiul Chișinău - 16, și în sud - două cazuri.

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească reiterează faptul că intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală atât la adulți cât şi la copii, iar rapiditatea în stabilirea diagnosticului şi iniţierea tratamentului pot salva viaţa pacientului.

Persoanele intoxicate trebuie să formeze imediat numărul de urgenţă 112, deoarece cazul necesită internare urgentă, indiferent de gravitatea intoxicației. Până la sosirea echipei medicale, persoana intoxicată trebuie să bea cât mai multă apă sau mult lichid rece. Persoana trebuie să stea în pat. Este interzisă efectuarea activității fizice înainte de spălarea stomacului.

De la începutul anului curent, echipele de asistență medicală urgentă au fost solicitate de 85 de persoane intoxicate cu ciuperci, 75 dintre ele fiind transportate la spital.

Opinia ta contează. Comentează!