Riscurile seismelor pot fi evitate
Social 14 februarie 2020, 22:16 | 1455

Oamenii sunt obligați să cunoască normele elementare de siguranță, în timpul unui cutremur. Deși tehnologiile moderne permit clădirilor să fie rezistente la mișcări tectonice, în orașul Chișinău problema nu este rezolvată până la capăt, a declarat doctorul în seismologie Igor Nicoară, în cadrul unei prelegeri publice. Specialistul s-a referit și la o serie de blocuri noi, care nu se știe cum vor rezista la un cutremur mai puternic.

Potrivit directorului Institutului de Geologie și Seismologie al Academiei de Științe a Moldovei, Igor Nicoară, tehnologiile implementate acum par a fi bune și sigure, dar cutremurul din 1986 a scos la iveală o serie de carențe. Mai multe blocuri din Chișinău au fost avariate atunci. Toate acestea, din cauza că nu au fost respectate tehnologiile de construcție.

Specialistul amintește că nimeni nu știe cu exactitate când va avea loc un cutremur. Statisticile arată că o dată în 37 de ani au loc seisme mari în Carpați, în zona Vrancea. Igor Nicoară a mai precizat că Republica Moldova are nevoie de un program național de verificare a calității construcțiilor și de evaluare a riscului seismic. I-am întrebat pe mai mulți locuitori ai Chișinăului dacă se simt în siguranță în casele lor.

Cele mai puternice cutremure produse în secolul trecut în România și resimțite în Republica Moldova au avut loc în anii 1940, 1977, 1986 şi 1990. 

Opinia ta contează. Comentează!