Secretele Puterii: La urne pe 28 septembrie
16 aprilie 2025, 21:35
Noi scandaluri în justiție
Ucraina vrea pace. Europa vrea pace. Republica Moldova își dorește pacea. Sigur, nu spun absolut nimic nou, pentru orice om lucid, sincer, bine informat și intenționat, acest lucru fiind evident nu doar pe parcursul celor 3 ani de război, dar în general, din 2014 încoace, de când rușii au invadat pentru prima dată Ucraina. Doar că, în ultima perioadă, odată cu venirea noii administrații americane, încearcă să inoculeze în mentalul colectiv un nou fals: Ucraina și Europa nu vor pace. Este o aberație și o minciună atât de mare care, la prima vedere, poate nici măcar nu ar merita a fi luată în seamă. Totuși, pe ea se insistă atât de mult, inclusiv de către gașca locală de Moldavskie Ivanî, că este nevoie de câteva precizări aici.
Ați văzut cu toții, marți, în Arabia Saudită, cum Statele Unite și Ucraina au convenit asupra unui acord de încetare a focului pentru 30 de zile. Trebuie să spunem că acel acord nu este nici pe departe cel mai convenabil pentru Kiev, dar cu toate acestea vecinii noștri, pentru a-i demonstra și lui Trump cât de mult își doresc să se termină odată acest măcel asupra poporului ucrainean, au mai făcut o serie de cedări și au ajuns la o înțelegere cu americanii.
Care a fost reacția imediată a Europei? Toți, dar absolut toții liderii statelor de pe continent au salutat această inițiativă. La fel, și Republica Moldova, prin vocea președintei, a salutat rezultatul negocierilor din Arabia Saudită și și-a manifestat speranța că focul va înceta cât mai rapid în Ucraina și ulterior se va ajunge la o pace justă și durabilă.
Și cum a reacționat Rusia lui Putin? A anunțat astăzi că refuză acest acord, în timp ce nivelul bombardamentelor nu a scăzut deloc, ba chiar s-a întețit. Ce a făcut sociopatul de la Kremlin? L-ați văzut și pe el astăzi, îmbrăcat în uniformă militară, dând indicații chiar să fie întețite ostilitățile de pe front.
În trei ani, de când a început războiul, nu-mi amintesc să-l fi mai fi văzut pe Putin în haine militare, pe front. Iată-l însă apărând acum. Cam ce mesaj credeți că transmite el rușilor, precum și întregii lumi, alegând un astfel de comportament imediat după discuțiile din Arabia Saudită. Îndeamnă la pace sau război? Răspunsul e la suprafață, absolut evident, repet, pentru oamenii lucizi și bine intenționați.
Dar nu pentru trădătorii de patrie de la Chișinău care au ajuns în asemenea hal încât să acuze Europa că nu și-ar dori pace! Acea Europă care chiar și în primele luni de război, în naivitatea sa, trimitea doar echipamente defensive Ucrainei, pentru a se apăra, nu însă și ataca. Vă amintiți chiar și de glumele pline de amărăciune din perioada în care Germania susținea Ucraina doar cu căști și veste antiglonț. Acea Europă care nici măcar astăzi nu permite Ucrainei să utilizeze armamentul său pentru lovituri în interiorul Rusiei, pentru a nu escalada conflictul.
Și voi, trădătorilor de patrie, slugi kremliniste, acuzați Europa că nu-și dorește pace, că vrea continuarea războiului?
Europa a înțeles, extrem de târziu, că trebuie să investească mai mult în domeniul apărării. Și o va face, în sfârșit. Dar în ultimii 80 de ani Europa nu a provocat niciun război, nicăieri. Uniunea Europeană a apărut ca un proiect al păcii și a reușit, până în prezent, să-și îndeaplinească acest obiectiv.
Urmează să vedem reacția de la Washington. Trump a anunțat că va impune noi sancțiuni Rusiei dacă nu va accepta acordul de încetare a focului. Este bine, totodată, că americanii au acceptat să reia sprijinul militar pentru Ucraina. Vital, mai ales în această perioadă, când țara vecină este atacată cu atâta ferocitate și barbarie de ruși.
Sper că administrația lui Trump va înțelege, în sfârșit, dacă e sinceră și bine intenționată, ce se întâmplă cu adevărat în această parte a lumii. Și cine este vinovatul pentru sutele de mii de oameni care au murit în Ucraina în ultimii 3 ani. Barbarii, criminalii, violatorii, invadatorii, trebuie opriți. Iar asta se poate întâmpla foarte curând dacă Europa și America vor acționa consolidat și hotărât.
Noi, lumea liberă și civilizată, ne dorim enorm pacea!