Averea președinților de raion - Jurnalul Săptămânii, 17 Aprilie
Jurnalul Săptămînii 17 aprilie 2021, 20:49 | 12113

Majoritatea președinților de raion au venituri lunare de peste 16 mii de lei și conduc mașini scumpe. În timp ce unii declară averi impresionante, conturi grase în bănci, multe terenuri, conacuri și automobile, alții susțin că nu au niciun bun imobil și nici bani pentru vreo mașină. Ar trăi doar din salariu, din care reușesc să-și renoveze sau să construiască o casă. Echipa noastră a analizat și în această săptămână declarațiile de interese și avere depuse la Autoritatea Națională de Intergritate pentru anul 2020 de către alți trei președinți de raion din Republica Moldova.

Nicolai Melnic a fost ales președinte al raionului Edineț în noiembrie 2019, cu votul a 29 de consilieri. În declarația sa de avere și interese personale pentru 2020, Melnic a indicat un venit de 199 de mii de lei, parvenit de la Consiliul raional, îndemnizații de zece mii de lei și pensie de 36 de mii de lei. Soția lui Nicolai Melnic a primit un salariu de 47 mii de lei de la compania “Moldova Zahăr” și pensie de 48 de mii de lei. Bugetul familiei a mai fost suplinit cu 11 mii de lei, venit obținut din darea în arendă a terenurilor agricole. Familia Melnic deține trei bunuri imobile - un apartament de 46,2 metri pătrați, obținut în 1994 drept moștenire, cu o valoare de 34 mii de lei, cota parte de 3/6 dintr-un imobil de 22,1 metri pătrați, obținut în 2007 ca moștenire, dar cu o valoare de 0 lei. Mai este și un imobil de 11,9 metri pătrați, obținut în 2007 ca moștenire cu o valoare tot de 0 lei. Casa în care stă familia Melnic se află în Cupcini. Oamenii din localitate afirmă că de când Nicolai Melnic a devenit șef, el a început renovarea completă a locuinței. Am încercat să discutăm cu președintele raionului Edineț, dar acasă nu l-am găsit. Soția acestuia a refuzat să vorbească cu noi și ne-am dus la Consiliul raional Edineț. Accesul ne-a fost interzis însă de pază.

Bărbatul din paza Consiliului raional Edineț a înjurat și a bruscat echipa Jurnal TV.

După mai multe replici, paznicul l-a sunat pe Nicolai Melnic și ne-a permis să intrăm în biroul acestuia. Melnic s-a arătat nemulțumit de faptul că jurnaliști vor detalii privind declarația lui de avere și interese.

Oficial, familia lui Nicolai Melnic are în proprietate șase terenuri, o bună parte din bunurile imobile fiind evaluate la 0 lei. Un singur teren agricol de 3, 2113 ha este evaluat la 48 de mii 447 lei. Totodată, familia Melnic deține și 1/6 din două terenuri intravilane. Melnic a negat faptul că a indicat în declarația de avere mai multe bunuri cu zero valoare.

Nicolai Melnic nu a indicat în document că ar avea vreun mijloc auto, însă a declarat că a accesat un credit de 100 de mii de lei, pe care trebuia să-l restituie până în 2020, cu o rată a dobânzii de 18 la sută. Anterior, colegii de la ”Nordnews” l-au surprins pe Nicolai Melnic că se deplasează la, și de la muncă, la volanul automobilului de serviciu, o mașină de lux, marca Volkswagen model Passat, anul fabricației 2016. Valoarea un ei astfel de mașini ar fi de până la 25 de mii de euro. Legea prevede expres că în exercitarea mandatului, ”alesul local are dreptul, în raza unităţii administrativ-teritoriale respective, la călătorie gratuită în transportul public terestru, cu excepţia taximetrelor şi a transportului privat”. Dar Nicolai Melnic a fost surprins de către jurnaliștii de la ”Nordnews” lângă propria casă din Cupcini în timp ce urca în automobilul de serviciu.

Nicolai Melnic nu vede o problemă în a folosi mașina de serviciu este tot unde are nevoie.

Unii locuitori din Edineț sunt nedumeriți de practicile alesului local.

Nicolai Melnic ar putea fi investigat de Autoritatea Națională de Integritate în baza Legii cu privire la conflictul de interese, pentru folosirea directă sau indirectă a bunurilor publice în scopuri și interese personale. Și președintele raionului Drochia a depus declarație de avere și interese pentru anul 2020. Alexei Vasilean a indicat un salariu anual de peste 220 mii lei, parvenit de la Consiliul raional Drochia. Pe lângă acest venit, Vasilean a inclus în declarație salariul de peste 24 de mii lei obținut de către un membru al familiei de la firmele „DP Imobil Lux” și „Ieronim”. Președintele de raion este proprietarul unui singur teren intravilan, dobândit în anul 2010 cu 2.000.00 lei și a unei case cu suprafața de 149.9 metri pătrați, dobândită în anul 2018. Valoarea acesteia este de 0.00 lei. Alexei Vasilean afirmă că nu a tăinuit nimic în completarea declarației de avere și interese.

Cu păstrarea anonimatului, oamenii din Drochia ne-au spus că imediat ce Alexei Vasilean a devenit președinte de raion, treburile lui ar fi început să meargă bine, iar venitul obținut l-a ajutat să-și finiseze construcția casei. Imobilul cu două nivele se află chiar în orașul Drochia. Lucrările de finisaj continuă. Oamenii mai afirmă că și mașina personală și-ar fi vândut-o, deoarece o folosește pe cea oferită de la stat.

Alexei Vasilean scrie că deține tot pachetul de acțiuni al firmei ”ALVAPRODI”, specializată în comerțul materialelor de construcție. În anul trecut, Vasilean a luat un credit de 200.000.00 lei, cu rata dobânzii de 9 la sută, care trebuie rambursat până în 2025.

Acum o lună, deputatul PAS Radu Marian declara că președintele raionului Râșcani, socialistul Vasile Secrieru, s-ar fi ales cu un apartament din bani publici. Potrivit deputatului Radu Marian, pe 10 decembrie 2020, Consiliul raional Râșcani ar fi aprobat procurarea unui apartament de 265 de mii de lei pentru aparatul președintelui. Peste șapte zile, conform unui document intern, s-ar fi alocat 268 de mii de lei pentru reparația acelui apartament, iar pe 13 ianuarie 2021, Consiliul ar fi decis acordarea în locațiune a unui apartament pentru Vasile Secrieru, în calitate de tânăr specialist. El ar fi semnat un contract cu sine însuși.

În decizie Consiliului se arată că ”se împuternicește președintele raionului să încheie contract de locațiune a spațiului locativ cu domnul Vasile Secrieru”.

Vasile Secrieru neagă afirmațiile deputatului. Secrieru zice că Radu Marian ar fi vorbit despre un proiect, nu despre o decizie finală.

Deputatul PAS a apelat la autorități, care să cerceteze acțiunile lui Vasile Secrieru și ale Consiliului raional Râșcani.

Am încercat să vedem și noi ce apartament și-a ales pentru trai Vasile Secrieru, din banii publici.

Viitori vecini ai președintelui raionului Râșcani susțin că Vasile Secrieru venea personal și verifica reparația în apartament. Oamenii spun că acolo nu se mai aude zgomot, însă pe stăpânul casei nu l-au văzut să vină.

Vasile Secrieru scrie în declarația de avere și interese că în anul 2020 i-a transmis, cu titlu gratuit, lui Igor Dodon, pe atunci candidat pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, 9 mii 750 de lei din cele 16 mii de lei, pe care le primea salariu. În septembrie 2020, Vasile Secreieru, împreună cu deputatul socialist Vladimir Mizdrenco, cu primarul satului Hiliuți și cu directorul liceului din sat au apărut fără măști de protecție și înghesuiți la ușa toaletei, tăind o panglică roșie, pe care o țineau doi copii, la inaugurarea unui bloc sanitar, care a costat 298 de mii lei.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie