Rusia pune presiune asupra Tiraspolului, pentru a-l face mai cooperant, a declarat astăzi presei președintele Maia Sandu
Social 14 ianuarie 2025, 16:06 | 251

Criza umanitară provocată de Rusia în regiunea transnistreană reprezintă o formă de presiune asupra Tiraspolului, pentru a-l face mai cooperant. Declarațiile au fost făcute astăzi de președintele Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate. Sandu a mai declarat că știe despre plecarea liderului separatist Vadim Krasnoselski la Moscova și că aceasta este „încă o dovadă a faptului că Guvernul de la Chișinău nu este un impediment în identificarea unei soluții”.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Scopul acestei crize umanitare, provocată de Kremlin pe malul stâng este generarea unei crize politice pe malul drept. Federația Rusă, în ultimii ani a întreprins mai multe acțiuni și încercări de destabilizare pe malul drept și a încercat de fiecare dată să implice regimul de la Tiraspol în aceste acțiuni de destabilizare. Ceea ce se întâmplă acum este o formă de presiune care vine de la Kremlin pentru ca acesta să fie mai cooperant în acțiunile Kremlinului de a destabiliza situația în Republica Moldova."

Șefa statului a reiterat că regimul de la Tiraspol a refuzat ajutoarele umanitare oferite de Chișinău, dar și de către partenerii de dezvoltare. „Nu este refuzul Tiraspolului. E foarte clar că în spatele acestui refuz irațional e Kremlinul”, a spus Sandu. Președintele a venit cu o reacție la informația, potrivit căreia, pe 10 ianuarie, liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a zburat la Moscova prin Aeroportul Internațional Chișinău.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Cunosc despre vizita lui Krasnoselski la Moscova. Este încă o dovadă că Chișinăul nu este un impediment în identificarea unei soluții. Ne dorim ca oamenii din stânga Nistrului să aibă cât mai curând curent, căldură, apă. Și dacă această vizită rezolvă problema, nu are decât să o rezolve."

Maia Sandu a precizat că nu are informații potrivit cărora Gazprom ar intenționa să reia furnizarea de gaze naturale pentru stânga Nistrului. „Nu avem nicio comunicare oficială din partea Gazprom. Noi ținem conducta deschisă”, a punctat ea.

Din 16 decembrie, Republica Moldova a intrat în stare de urgență, pentru 60 de zile, în legătură cu situația din sectorul energetic. În regiunea transnistreană, administrația locală a instituit stare de urgență economică pe 9 decembrie, ulterior prelungind-o până pe 8 februarie. De când gazul rusesc nu mai ajunge în regiune, începând cu 1 ianuarie curent, peste 51 000 de gospodării au rămas fără gaz și aproape 1 500 de blocuri de locuințe nu au căldură și nici apă caldă. De asemenea, locuitorii regiunii se confruntă cu deconectări zilnice de energie electrică.

Opinia ta contează. Comentează!