Sărbătorile din mai, riscuri sporite
Social 29 aprilie 2024, 20:18 | 490

Autoritățile fac apel către cetățeni să fie prudenți în trafic, să evite consumul excesiv de alcool, dar și să fie atenți atunci când părăsesc locuințele. Asta pentru că în perioada sărbătorilor pascale crește numărul infracțiunilor, inclusiv cazurile de furturi din case și apartamente. Instituțiile de drept și de sănătate publică vor activa în regim special în perioada 1-9 mai, când cetățenii vor marca Ziua Muncii, Paștele și Ziua Europei.

Șeful IGP, Viorele Cernăuțeanu, a atras atenția că statisticile din anii precedenți arată că în această perioadă crește riscul de infracțiuni din cauza consumului excesiv de alcool. La fel, oamenii legii îndeamnă șoferii să fie atenți în trafic, dat fiind și creșterea numărului de cetățeni care revin din străinătate. Pe 1 mai, de Ziua Muncii, toți polițiștii vor fi la datorie.

VIOREL CERNĂUȚEANU, șeful IGP: "Aș ruga să fim precauți în zone aglomerate, piețe, gări, magazine, să fim atenți la bunurile personale care le deținem, ca să nu fie obiectul infracționalității care este predominant în această perioadă. Dacă intenționăm să ieșim în spațiile deschise pentru a face grătare sau a ne odihni, să ne asigurăm întâi de toate ca acele spații sunt predestinate și poate fi aprins focul în acele locații."

Pe 9 mai, de Ziua Europei, sunt planificate diverse evenimente publice pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Autoritățile fac apel către cetățeni să respecte legislația referitoare la întruniri și atenționează că purtarea panglicilor bicolore este interzisă.

VIOREL CERNĂUȚEANU, șeful IGP: "Amintesc totodată că art. 365, indicele 5, este o normă în vigoare și în prezent este îngrădit, este interzisă comercializarea, păstrarea, producerea și portul panglicilor bicolore care reprezintă simbolul unei agresiuni."

Poliția de Frontieră a dispus o serie de măsuri pentru fluidizarea traficului transfrontalier și menținerea unui sistem eficient de supraveghere a frontierei.

RUSLAN GALUȘCA, șef al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră: "În contextul fluidizării traficului transfrontalier în cadrul Aeroportului Internațional Chișinău, vreau să vă spun că Poliția de Frontieră a majorat numărul de angajați în Aeroportul Internațional Chișinău în așa fel ca fluxul de pasageri să fie unul calitativ și confortabil pentru cetățeni. Totodată, vă informez că începând cu 1 mai noi schimbăm regulile de acces în cadrul Aeroportului Internațional Chișinău și anume în aerogară vor avea acces cetățenii care vor avea bilete."

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, sărbătorile pascale sunt adesea asociate cu un consum abundent de alimente și cu trecerea bruscă de la alimentația de post la cea animalieră, iar acest fapt duce la probleme de sănătate. MARIA-VICTORIA RACU, șef secție, ANSP: "Agenția Națională pentru Sănătate publică vine cu următoarele recomandări: trecerea de la alimentația vegetariană la cea animalieră, în special în cazul persoanelor care au ținut post, va fi una treptată. Pentru neajustarea proceselor digestive la carne, ouă, lapte și grăsimi animaliere, organismul are nevoie în medie de 7-14 zile. Introduceți produsele animaliere în meniu treptat. Inițial produsele lactate, fermentate, ouă și pește, apoi carnea de pasăre, iepure sau vită slabă."

Paștele Ortodox va fi sărbătorit pe 5 mai, iar Paștele Blajinilor va fi marcat la o săptămână după sărbătoarea Învierii.

Opinia ta contează. Comentează!