Târgul producătorilor, la Chișinău
Și-au scos cele mai bune produse la tarabe pentru a atrage cumpărătorii. Vorbim despre mai mulți apicultori, dar și meșteri populari din diferite regiuni ale Republicii Moldova, care se află în aceste zile la târgul din scuarul Teatrului de Operă și Balet. Unii dintre ei au făcut drum lung pentru a le propune locuitorilor capitalei produsele pe care le-au pregătit cu multă pasiune.
VALENTINA GUȚU, apicultor din Râșcani: "Cele mai solicitate sunt mierea de salcâm și mierea de tei. Mierea este naturală, fără zahăr, fără adaos. Prețurile sunt accesibile, mai facem și reduceri. Pe lângă miere, facem și așa mese unde intră polen, propolis, postură și miere de salcâm."
SERGHEI CARASEVICI, apicultor din raionul Râșcani: "Avem stocuri de mai multe tipuri de miere: acacie, miere de mai, dar și mai multe uleiuri cu aromă de lavandă, salvie, polen. Tot ce este legat de albine. Nu este primul an când participăm la acest târg. Reprezentăm afacerea noastră, raionul nostru."
Ina Macovei a venit de la Edineț cu mai multe produse și băuturi făcute din zmeură. Femeia spune că recolta ei a fost afectată de seceta din acest an.
INA MACOVEI, producător din raionul Edineț: "A fost roadă puțină, s-a uscat mult de la căldură, dar deja așa cum este. Însă am reușit să o strângem, să o punem la înghețat mai mult, ca să avem pentru iarnă."
Unii cumpărători ne-au spus că mierea este un produs indispensabil în alimentația lor zilnică.
La târg au participat și unii meșteri populari. Aceștia au scos la tarabe jucării, accesorii, dar și alte obiecte confecționate manual.
MARINA ȚURCAN, meșter popular din Chișinău: "Geanta asta este în stil celtic și este croșetată cu mărgele. Se pune undeva vreo 30 de metri de metri pe mărgele conform schemei pe ață, apoi se croșetează cu cârligul de la început și ce lărgește. La așa o geantă este nevoie de o săptămâna de lucru."
CONSTANTIN COJOCARI, organizator: "Noi în fiecare an, pe data de 16-18 august, facem acest târg. Asta este obligatoriu. Suntem aici în fiecare an în fața Teatrului de Operă și Balet. Organizăm acest târg cu scopul ca apicultorii să-și poată vinde produsele lor, pentru că situația e foarte grea, apicultorii nu prea au unde să-și vândă mierea."