La Chișinău se desfășoară o conferință deprevenire a violenței în familie
Peste trei mii de cauze penale de violență în familie au fost înregistrate în Republica Moldova, de la începutul anului. Specialiștii vorbesc acum despre influența nefastă a mediului online, fenomenul fiind dezbătut azi și mâine la Chișinău, în cadrul unei conferințe internaționale. Participanții la discuții insistă că femeile nu trebuie să tacă, ci să raporteze orice agresiune la Poliție.
VIORICA ȚÎMBALARI, director, Agenția Națională de prevenire și combatere a violenței împotriva femeilor: "Voi pune accent pe violența digitală, un fenomen nou la noi în Republica Moldova, dar cu o amploare dureroasă pentru femei, iar mediul online devine un mediu periculos și trebuie să îndreptăm eforturile pentru a preveni atât tinerii, cât și femeile să se protejeze în mediul online."
VERONICA TELEUCĂ, coordonatoarea Coaliției Naționale „Viața fără Violență”: "În anul 2024 am avut cazuri foarte grave, în circumstanțe care a tulburat toată lumea, cazuri de femicid. Vom vorbi despre cercetarea pe care a realizat-o Coaliția Națională „Viața fără violență”, de ce femeile pleacă atât de greu din relații abuzive, ce le încurajează și ce le descurajează. Rușinea și faptul că nu au unde pleca este unul dintre cei mai importanți factori."
De multe ori, femeile victime consideră violența în familie drept o chestiune privată. Aceste stereotipuri și prejudecăți le determină să sufere în tăcere. Numărul femeilor care raportează la Poliție actele de violență din partea partenerului este foarte mic – 8,4%. Organizatorii evenimentului îndeamnă femeile să nu tacă și să ceară ajutor în situația în care există 22 de organizații non-guvernamentale care prestează servicii specializate.
VERONICA CERNAT, director, Asociația Împotriva Violenței ”Casa Mărioarei”, Chișinău: "La „Casa Mărioarei” aceste femei pot beneficia de un spectru larg de servicii, începând de la asistență socială, psihologică, juridică, consultație psihopedagogului, dar și adăpost. Aici mă refer la adăpost de până la șase luni, cu posibilitatea de a prelungi, în funcție de gravitatea cazului. 8:15-8:25 Fiecare dintre ele are un plan pe care se pune accent și ne dorim ca femeile care ajung la noi să devină independente economic."
STELA BABICI, administrator, Centrul de resurse pentru tineri și femei, Soroca: "Ceea ce facem acum, este axat pe prevenirea violenței domestice, lucrăm cu fetele și tinerii din raionul Soroca, inclusiv prestăm servicii femeilor vulnerabile. 4:38-4:58 Avem consultațiile juridice, consultațiile psihologice, avem echipele mobile în teritoriu care merg împreună cu specialiștii noștri din cadrul organizației și prestează aceste servicii la nivel local, întrucât suntem conștienți ca femeilor din mediul rural le este mai greu să vină în oraș ca să beneficieze de aceste servicii."
În primele șase luni ale anului curent au fost înregistrate 22 de decese urmare a violenței în mediul familial, comparativ cu 14 înregistrate în perioada similară a anului trecut.
Noțiunea de femicid, care reprezintă cea mai gravă formă de violență împotriva femeilor, inclusiv a fetelor, a fost introdusă în legislația Republicii Moldova pe 31 iulie curent. Conform datelor statistice, în 2022, în întreaga lume, peste 89 mii de femei au fost omorâte din motive de gen, iar 48 800 dintre ele au fost victime ale soților sau partenerilor.