Investițiile în domeniul apărării trebuie să crească, deoarece neutralitatea nu este suficientă pentru a face fața amenințărilor
Social 19 noiembrie 2024, 18:00 | 115

Investițiile în domeniul apărării trebuie să crească, deoarece neutralitatea nu este suficientă pentru a face fața amenințărilor continue! Despre acest lucru s-a vorbit astăzi la primul forum de securitate organizat la Chișinău. „Dacă autoritățile au nevoie de ajutor, oricând pot să-l ceară de la parteneri”, a subliniat în context asistentul secretarului general NATO pentru inovare, combaterea amenințărilor hibride și cibernetice, invitat la Moldova Security Forum.

„NATO este pregătită să sprijine Republica Moldova”, a declarat reprezentantul Alianței, întrebat dacă Republica Moldova poate primi sprijin din partea NATO pentru a întări capacitățile instituțiilor de stat astfel, încât la alegerile parlamentare de anul viitor să nu mai fie o pradă ușoară pentru Rusia.

JEAN-CHARLES ELLERMANN-KINGOMBE, asistentul Secretarului General NATO pentru Inovare, Combaterea Amenințărilor Hibride și Cibernetice: "Cred că acum este important ca Republica Moldova să învețe lecția alegerilor precedente, să analizeze ceea ce s-a întâmplat și să elaboreze o strategie, prin care să se pregătească pentru următoarele alegeri. Mesajul nostru este clar: suntem pregătiți să lucrăm strâns cu Republica Moldova privind combaterea dezinformării, întărirea rezilienței instituțiilor și altele."

„Un stat slab nu se poate apăra. Dimpotrivă, poate deveni o invitație la agresiune”, a subliniat la rândul său fostul purtător de cuvânt al NATO, Oana Lungescu.

OANA LUNGESCU, fost purtător de cuvânt al NATO: "Ceea ce vedem nu numai în Europa, dar și în restul lumii, este un efort susținut de întărirea capacităților de apărare. Pentru că trebuie să ne dăm seama că nu putem preveni un război fiind slabi, fiind vulnerabili. Dimpotrivă - slăbiciunea și vulnerabilitatea este o invitație la agresiune."

Investițiile în domeniul apărării vor crește, a dat asigurări președintele Parlamentului, Igor Grosu.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "Trebuie să spunem oamenilor foarte clar, neutralitatea fără consolidarea capacităților noastre de reziliență fără investiții în armată, în Serviciul de Informații și Securitate, în poliție și alte instituții, rămâne doar o noțiune fără conținut."

Spre sfârșitul anului viitor, Republica Moldova va cumpăra cu bani europeni un al doilea radar, a declarat ministrul Apărării.

ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării: "Definitiv, al doilea radar vine cu niște performanțe mai avansate și va avea o capacitate mult mai mare, la nivel de depistare, precum și raza de acțiune. Până atunci, până când o să avem acest radar la finalul anului 2025, cum o să asigurați securitatea cetățenilor, având în vedere că aceste drone nu le putem depista din timp și nu știm unde ele vor cădea? Doresc să reiterez că în cadrul Armatei Naționale avem mai multe sistem de radiolocații, dar cum am menționat, țintele care sunt precum dronele sunt greu de depistat și dacă au venit ele de pe teritoriul Federației Ruse, au trecut tot teritoriul Ucrainei, care este cu o acoperire de radiolocație destul de avansată și nu au putut fi depistate și neutralizate, înțelegeți că noi suntem într-o situație mult mai complicată."

Moldova Security Forum este organizat de Biroul Fundației Konrad Adenauer în Republica Moldova, Oficiul de Legătură NATO în Republica Moldova și Institutul pentru Politici Europene și Reforme.

Opinia ta contează. Comentează!