Ajutorul american pentru Kiev, aprobat
Externe 24 aprilie 2024, 20:16 | 219

Senatul Statelor Unite a aprobat pachetul de sprijin extern de 95 de miliarde de dolari, care include ajutorul financiar și militar pentru Ucraina de aproape 61 de miliarde de dolari. Proiectul, care a trecut sâmbătă de Camera Reprezentanților, a obținut votul final noaptea trecută în Congresul de la Washington după mai bine de jumătate de an de amânare. Preşedintele Joe Biden a declarat că Statele Unite vor începe să trimită arme şi muniții în Ucraina „chiar din această săptămână”.

Au fost aprobate patru proiecte de lege combinate într-un singur pachet în Senat, iar președintele Biden a promulgat deja actul. Cel mai mare proiect prevede 61 de miliarde de dolari în fonduri extrem de necesare pentru sprijinirea Ucrainei în contracararea agresiunii militare ruse. Un al doilea proiect prevede 26 de miliarde de dolari pentru Israel şi ajutor umanitar pentru civilii din zonele de conflict, iar un al treilea alocă 8 miliarde de dolari pentru a „contracara China comunistă” în regiunea Indo-Pacific. Al patrulea proiect include o potenţială interzicere a aplicaţiei TikTok, controlată de chinezi, măsuri pentru transferul activelor ruseşti confiscate în Ucraina şi noi sancţiuni împotriva Iranului.

CHUCK SCHUMER, liderul majorității democrate din Senat: "Prietenilor noștri din Ucraina , aliaților noștri din NATO, aliaților noștri din Israel și civililor din lumea întreagă, care au nevoie de ajutor, vă spunem că ajutorul e pe drum. America le va livra prietenilor noștri din Ucraina mai multe muniții, sisteme anti-aeriene și echipamente de care aveți nevoie pentru a rezista în fața lui Putin pe câmpul de luptă. Spunem lumii întregi să nu aibă dubii - America își va îndeplini promisiunea să acționeze precum un lider pe scena mondială și va ține piept agresorilor autocrați precum Vladimir Putin."

Administraţia lui Biden pregăteşte deja primul lot de ajutor militar de 1 miliard de dolari pentru Ucraina, scrie Reuters. Acesta include vehicule, muniţii de apărare antiaeriană Stinger, muniţie suplimentară pentru sistemele de rachete de mare mobilitate, muniţie de artilerie de 155 de milimetri, muniţii antitanc TOW şi Javelin. De asemenea, pachetul aprobat de Congres îi pemite lui Joe Biden să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS. Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a mulțumit Senatului Statelor Unite pentru pachetul de ajutor și a spus că votul final din Congres „consolidează rolul Americii de far al democraţiei şi de lider al lumii libere”.

Opinia ta contează. Comentează!